Vilket vin passar till? Rosastekt lamm till ett kryddigt Rhônevin skapar smakäktenskap i ren magi! Den adderade örtiga gremolatan lyfter det ännu en nivå. Den varma, mörka fruktigheten i vinet och krämigheten i gratängen rundar av syran i vinet och skapar total harmoni.
Recept:
Lammet är härligt rosa vid 58 grader.
Stek på hög värme tills köttet fått fin yta i en rejäl klick smör, god olivolja, hela vitlöksklyftor (ett gäng!) ett par färska timjankvistar i pannan, ös så det fräser. Sänk sedan temperaturen och kontrollera med termometer. Ta av vid 54 grader och låt vila i ca 10 minuter.
Gremolata
- Saften av en citron plus det rivna skalet
- 2 dl finhackad bladpersilja
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 dl god olivolja
- salt & svartpeppar
Potatis- och palsternacksgratäng
- 800 g potatis
- 3 stora palsternackor
- 1 stor gul lök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 4 dl vispgrädde1 dl mjölk
- salt & peppar efter behag
- 1,5 dl riven lagrad ost efter smak till gratinering
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala potatis och palsternacka, skiva dem tunt, (gärna i matberedare)
- Blanda alla ingredienser, utom den rivna osten, i en stor bunke, det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnssäker form
- Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fått en fin gyllene färg, ca 45-50 minuter. OBS strö över den rivna osten när ca 20 min av tillagningstiden återstår
- Känn så potatis och palsternacka är mjuka. Är den inte klar så dra på folie och kör en stund till.