Fyllda musslor
Fyllda musslor är en italiensk delikatess. Det här receptet kommer från en liten fiskrestaurang i Abruzzo. God som förrätt när du vill bjuda på något som berättar en historia.
Vitlöksdoftande fyllda musslor i tomatsås. Det här receptet är en fri tolkning av en rätt serverad på Ristorante Trabocco Valle Grotte i San Vito Chietino i Abruzzo. Restaurangen ligger 100 meter ut i havet, på en gammal fiskestation som nås via en smal brygga.
Vintips: Vitt vin från Abruzzo.
Gör så här
Musslor
- Tvätta musslorna noggrant och ta bort skägget
- Hacka 1 vitlöksklyfta och chili fint
- Häll cirka 3 matskedar olivolja i en hög stekpanna med lock
- Fräs vitlök och chili på låg värme tills dofterna fyller ditt kök
- Lägg i musslor, höj värmen, häll på vitt vin och sätt på locket
- När musslorna öppnat sig, stäng av värmen
- Plocka ut musslorna men spar fonden
Fyllning
- Plocka ur musslorna försiktigt ur sina skal och spara de finaste skalen hela
- Skär musslorna i bitar och lägg i en bunke
- Smula ned vitt bröd som blötts upp med lite vatten och olivolja
-
Knäck i ägg och riv ned parmesanost
-
Hacka en halv vitlöksklyfta med persiljan
-
Salta efter smak
-
Rör ihop till en fast smet
-
Fyll musselskalen med fyllningen och lägg i en ugnsform
Tomatsås
-
Koka upp en kastrull med vatten och lägg ned tomaterna en kort stund tills skinnet börjar spricka
-
Ta upp och skala och tärna tomaterna
-
Värm upp cirka 3 matskedar olivolja i en panna
-
Tryck till en vitlöksklyfta under kniven och släng ned i oljan
-
Lägg i tomaterna och rör runt
-
Använd fonden som blev kvar från musslorna och häll i lite i taget
-
Salta efter smak
-
Koka ned tills såsen känns färdig och plocka ur vitlöktklyftorna
-
Häll över såsen på musslorna och ställ in i ugnen i 175 grader cirka 20 minuter eller tills musslorna känns klara.
-
Servera med ett läckert glas Pecorino eller ett friskt Cerasuolo d’Abruzzo.
Ingredienser till 4 personer
som förrätt
-
musslor, 1 nät
-
vitt vin, 2,5 dl
-
vitlök, 3 klyftor
-
olivolja
-
färsk chili
-
söndersmulat vitt bröd, ca 4 dl
-
ägg, 2 st
-
parmesanost, 1/2 dl
-
persilja
-
tomater, 6 stora
Relaterade produkter
-
Terre di Mario Bianco
99kr
129kr
-
Terre di Mario Pinot Grigio 2022
109kr
129kr
-
Terre di Mario från Abruzzerna
939 kr
1 161 kr
-
Terre di Mario Pecorino 2021
109kr
129kr
-
Amodo Pecorino
109 kr