Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Uruguay

(0)

Uruguay är Sydamerikas fjärde största vinproducent, med Tannat som flaggskepp

Uruguay är Sydamerikas fjärde största vinproducent. Det atlantiska klimatet är ypperligt för druvan Tannat och den vita Albariño.

Som vinland har Uruguay på senare år börjat få stor uppmärksamhet internationellt. Landet överraskar och gläder besökare med en kombination av naturlig skönhet, unika kulturuttryck och även en stark social utveckling. Inbäddat mellan Argentina och Brasilien är Uruguay den fjärde största vinproducenten i Sydamerika. Vidare var landets produktion hela 18 miljoner liter 2018. Det milda atlantiska klimatet har således gjort det möjligt att utveckla balanserade viner med unika och internationellt erkända egenskaper.

Den moderna vinproduktionen tog sin början runt år 1870 genom invandrare av främst italienskt och baskiskt ursprung. Fransk-baskiska Don Pascual Harriague var den som förde Tannat-vinstockar till Uruguay i slutet av 1800-talet från Frankrike, vilket allmänt ses som utgångspunkten för kommersiell produktion av uruguayanskt vin.

Druvor

Vinproducenterna odlar många olika druvsorter i Uruguay. Bland de röda druvorna är Tannat den absolut vanligaste. Tannat är en kraftfull, garvad röd druva med rötter från 1200-talet i Frankrikes bergiga sydväst. När druvan blev introducerad i landet anpassade den sig ypperligt till den lokala jorden och klimatet. På grund av sin kustnära position har Uruguay därmed betydande årgångsvariationer, och de tjocka skinnen hos druvan klarar av våtare, torrare, varmare eller kallare årgångsvariationer.

Förutom Tannat, som ofta blir hyllat för sina hälsofördelar på grunda av de höga halterna av polyfenoler som resveratrol, är Uruguay dessutom hem för andra röda druvor som Cabernets Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot och Marselan.

Viner

Med Tannat och Albariño som ledstjärnor tillverkar landet några av de mest distinkta vinerna i Sydamerika och vingårdar finns även över hela landet.

Tannat: Flaggskeppet

Druvan ger ett mörkfärgat, fylligt och frodigt vin som liknar argentinska Malbec. Smaken karaktäriseras av mogna och mjuka tanniner och en förförisk sammetslen struktur.

Albariño: En stigande stjärna

Bland vita druvor har Albariño anpassat sig väl till Uruguays terroir influerat av Atlanten, och vinet tillverkas mestadels med en fräsch framtoning som liknar viner från Galicien i nordvästra Spanien. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier och Petit Manseng avrundar landets vita druvsorter.