Syrien

(2)

Vin från Syrien, finns det? Svaret är ja. En av de mest kända vingårdarna heter Domaine de Bargylus. Deras viner serveras på toppkrogar runt om i hela världen. 

Görs det vin i Syrien?

Syrien i västra mellanöstern beläget mellan Medelhavet och öknarna i Irak, är ett land som inte särskilt ofta förknippas med vin. Liksom många grannländer, är Syrien däremot en traditionell producent av arak. Dock görs det vin här, om än väldigt lite. Tillsammans med Libanon och Israel i söder och Turkiet i norr ligger Syrien i den östra änden av Medelhavets vindistrikt.

Är det inte för varmt för att odla vindruvor i mellanöstern?

I Syriens sydvästra hörn, drygt sex mil inåt landet från kusten, höjer sig landet och bildar Golanhöjderna. Ett omstritt territorium som varit föremål för militära konflikter i århundraden där både Israel och Libanon varit inblandade tillsammans med Syrien. Här är nätterna svala och dagarna soliga, perfekt klimat för vinodling vilket har gjort att det här faktiskt finns flera vingårdar (som sedan 1981 räknas som israeliska).

Vilken är Syriens bästa vingård?

Den vingård som har högst profil i Syrien är Domaine de Bargylus. Den ligger i provinsen Latakia på sluttningarna av kustbergskedjan Mount Bargylus norr om Libanon. Gårdens viner har serverats på topprestauranger runt om i världen.

Staden som fick namn efter vinguden Dionysos

Staden As-Suwayda i södra Syrien (nära gränsen till Jordanien) är hem för en årlig vinfestival som äger rum i september varje år. As-Suwayda kallades av de gamla grekerna för Dionysias, efter deras vingud Dionysos, eftersom staden låg i hjärtat av vad som då var en välkänd och väletablerad vinregion.

Vinrankor som konst

Vinrankan har en viktig plats i Syriens historia och symbolik. Traditionell syrisk konst använder sig av växtens eleganta, elastiska form, och vinrankor finns ofta på gårdarna till traditionella syriska hus.

Syriens nationaldryck - arak

Om Syrien har en alkoholhaltig nationaldryck så är det arak, en anissprit med hög alkoholhalt. Namnet betyder "kondensation" på arabiska (förmodligen härlett från destillationsmekaniken) och ska inte förväxlas med den söta likören arrack (ingrediens i punch och arracksboll t.ex.).