Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Moldavien

(0)

Vinlandet med gamla anor och höga kvalitetsanspråk.
Moldavien har producerat vin i århundraden, men detta blev lidande under sovjettiden. Idag ligger landet högt på listan över Europas vinexporterande länder.

Detta lilla land med färre än 4 miljoner människor ligger inbäddat i sydöstra Europa mellan Ukraina och Rumänien. Landet har producerat vin i århundraden. Under sovjettiden blev Moldavien en del av Sovjetunionen och all privatägd mark och företag blev således övertagna av staten. När Sovjetunionen föll 1991 återförde staten så vingårdarna i privat ägo - men det var trots detta en lång väg tillbaka till välstånd. År 2003 började en ny period med massiva investeringar inom vinframställningsteknik och återplantering av vinrankor över hela de 250 hektaren vinodlingar. Med en produktion idag på omkring 2 miljoner hektoliter vin ligger Moldavien dock på elfte plats elfte bland de europeiska vinproducerande länderna.

Druvor

Över 50 druvsorter odlas idag på landets vingårdar. Cirka 70 % av druvorna i Codru-zonen i Moldaviens centrum är vita och inkluderar exempelvis Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Aligote. I de södra regionerna är däremot 30 procent röda. Här odlar de även Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Saperavi. Inhemska vinsorter svarar tyvärr för endast 10 % av vinodlingarna idag. Dessa druvor är exempelvis Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra, Plavai och Viorica.

Viner

Nedan är ett urval av moldaviska viner med hög kvalitet:

Negru de Purcari, Cabernet Sauvignon, Saperavi, Rara Neagra. Detta vin kan kallas även 'den svarta pärlan' från Moldavien, som vid första anblicken imponerar med en djup rubinröd färg med granatfärger. I smak är vinet sammanfattningsvis robust, välbalanserat, med sammetslen tanniner och läckra dofter av körsbär, choklad och eukalyptus.

310 Altitudine 2019 från Fautor Winery är lika smakfullt som det är uppfriskande. Av 80 % Chardonnay och 20 % Feteasca Regala, har vinet toner av lime, gula blommor, stenfrukter och vita persikor.

Cuvée Brut Roz, Cricova Premium. Cuvée Brut Roz är ett mousserande rosévin från vingårdens avancerade samling, skapad av en andra jäsning i glas följt av en mognadsperiod i flaskan på minst nio månader. Färgen är blekrosa och förför oss med starka dofter av röda vinbär, björnbär och vita rosenblad.