Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Libanon

(1)

Landet som producerat vin ända sedan feniciernas tid.
Libanon har framställt vin ända sedan romartiden, men trots svårigheter de senaste åren börjar nu landets moderna vinproduktion ta form.

Landet ligger vid den östra kanten av Medelhavet, där det gränsar till Syrien och Israel. Libanon är ett av de vackraste länderna i Mellanöstern på grund av dess djupa samspel mellan historia, kultur och natur. Det gör det till ett vackert och charmigt resmål. Mellan 2 700 - 300 före Kristus bidrog fenicierna till att sprida vinodlingar över hela Medelhavet. Landets torra och soliga klimat är perfekt för druvodling. De snöklädda bergen ger skydd för höghöjderna i Bekaadalen, centrum för landets vinproduktion.

Den moderna industrin går däremot bara tillbaka till när Libanon var under fransk kontroll under tidigt 1900-tal där vinframställning blev uppmuntrat. Vin förblir i många avseenden en främmande och nutida konstruktion, vilket de odlade druvorna återspeglar - De är främst Rhône och senare Bordeaux-sorter.
I början av Libanons 15-åriga inbördeskrig, som rasade från 1975–1990 fanns det bara sex kommersiella vingårdar. På senare tid har landet även upplevt stora katastrofer, som den explosion som ödelade stora delar av huvudstaden och skördade hundratals liv 2020. Trots de senaste decenniernas svårigheter upplever nu libanesiska viner äntligen en renässans.

Viner

Det franska inflytandet dominerar fortfarande den libanesiska vinframställningen. Röda sorter som Syrah, Grenache, Mourvèdre och Carignan är vanliga, tillsammans med Bordelais-sorterna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Dessa viner är i allmänhet kraftfulla, men innehåller toner från Mellanöstern i form av kryddor som kummin och sumac.

När det kommer till vita viner, producerar Libanon Chardonnay, Viognier, Sémillon och Sauvignon Blanc. Allt fler producenter fokuserar idag på de honungssmakande, blommiga druvorna Merwah- och den vaxartade Obeideh. De är också Libanons inhemska sorter.

I modern tid har Libanon verkligen haft nytta av sitt franska inflytande under en nästan 30-årig period. Det skapade en tidigare oöverträffad efterfrågan på vin som inte visade några tecken på avmattning. Idag hittar du fantastiska Cabernet Sauvignon, vars finaste viner produceras av världsberömda Château Musar, samt röda sorter av Cinsault, Carignan och Syrah. Vitt och rosé är mindre känt här, men Sauvignon Blanc, Chardonnay och Viognier är de vanligaste.