Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Kina

(0)

Vinlandet Kina - stor potential men fortfarande en lång väg att gå.
Kina - landet har en stor vinproduktion med spännande inhemska varianter. Men det är på senare år som ryktet om landet som ett erkänt vinland sprider sig.

Landet överträffar redan många klassiska vinregioner produktionsmässigt, och kommer på nionde plats i världen. Kinas har odlat sina inhemska vinstockar och använt dem för att göra vin i mer än 1500 år. Med Folkrepubliken Kinas födelse 1949 blev den kommunistiska regeringen starkt involverad i landets vinindustri. Vid början av det nya årtusendet fanns det cirka 450.000 hektar vinrankor i Kina. Det inkluderade klassiska europeiska sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot, som blev introducerade av utländska investerare med västerländska vinframställningstekniker.

Miljontals dollar har idag investerats i att etablera en vinturistindustri. Denna tillväxt har dock inte varit utan kontroverser. Kinesiska viner har fortfarande en lång väg att gå när det gäller upprättandet av regler, prissättning och distribution för att stimulera till mer försäljning. Det finns också ett behov av att förbättra den genomsnittliga kvaliteten, för att förbättra bilden av kinesiska viner.

Druvor

Cabernet Sauviginon, Cabernet Gernischt (Carménère), Merlot och Marselan är de främsta druvorna i kinesisk vinproduktion. De viktigaste vinregionerna i Kina är Shandong, Ningxia, Hebei, Xinjiang, Yunnan och Shanxi. Bordeauxröda sorter och Chardonnay är fortfarande de mest populära vinsorterna, även om Marselan och Syrahs popularitet ökar. Cabernet Sauvignon är den mest planterade druvan i Kina.

Det finns också intressanta lokala sorter, till exempel en vitvinsdruva som kallas Longyan, vilket på kinesiska betyder draköga.

Viner

Till skillnad från andra vinregioner spelar statligt stöd och inflytande en nyckelroll i Kinas vinframställning. Stora varumärken som Great Wall och Changyu kan du hitta överallt på marknaden. De ger ett prisvärt vin, men tyvärr ger de inte en positiv bild av Kinas vinframställningspotential. Lyckligtvis har vi på senare tid sett att mindre producenter börjar dyka upp; framför allt från regionerna Ningxia, Xinjiang och Yunnan. Ningxia är hem för de mest kritikerrosade vinerna i Kina.

Kinas moderna vinhistoria är dock fortfarande i ett väldigt tidigt skede, och det kommer ta många år för dess vinregioner att uppfylla sin verkliga potential.