Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Kanada

(0)

Kanada - röda och vita viner samt inte minst det berömda söta isvinet

Kanada trotsar det ovänliga och karga klimatet och odlar viner längst ner i söder. Här hittar du röda och vita viner och det spännande söta isvinet.

Klimatet i Kanada är allt annat än gynnsamt för vinodling. Trots den gigantiska storleken på landet är det i stort sett omöjligt att lyckas med vin någonstans på den väldiga landmassan. Förutom i de allra sydligaste delarna av provinserna Ontario i öst och i British Colombia i väst.

Kanadensiska vindistrikt

Niagara Peninsula är vindistriktet som ligger i mellan Lake Ontario och Lake Erie. Området gränsar mot de norra delarna av USA. Här blir vädret så milt att vinodling är möjligt för de mest ihärdiga vinodlarna. I västra delarna av Kanada, mot gränsen till delstaten Washington i USA, ligger distriktet Okanagan vars klimat tillåter lite gynnsammare skördar av både blå och gröna druvor.

Icewine

Den kanadensiska vinproduktionen omfattar såväl röda som vita viner men allra mest berömt och kanske också mest intressant, är det kanadensiska isvinet, eller Icewine. Det blir tillverkat av druvan Vidal Blanc. Vidal Blanc kommer från Frankrike genom att den blev importerad på 1930-talet av Jean-Louis Vidal. Den här druvan är en korsning av druvan Ugni Blanc och Rayon d'Or. Eftersom druvan är en köldtålig hybrid föredrar vinodlare den i de nordliga breddgraderna.
Bakgrunden till namnet Icewine är att druvan både blir skördad och pressad i ett fruset tillstånd. Vanligtvis ligger temperaturen på -7 grader eller kallare vid skörd. I och med att druvan är frusen koncentreras fruktsockret vilket innebär att druvmusten får en sötare och mer koncentrerad smak.

Historik

Det har odlats vin i Kanada ända sedan 1800-talet, även om det initialt var odlingar i mindre skala. Nu också blir mer klassiska europeiska druvsorter odlade. Under de senare decennierna har en betydande expansion skett, vilket i huvudsak beror på att vingårdar använder sig av klimatanpassade tekniker.

Klassificering

Kanadensarna har ännu inte någon formell officiell vinklassificering men organisationen VQA - Vintners Quality Alliance - utfärdar viktiga kvalitetsstämplar på viner av hög kvalitet.