Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Bulgarien

(0)

Vinlandet Bulgarien - det traditionella och det moderna möts

Bulgarien har producerat vin i 6000 år. Många av vinerna som produceras är internationellt erkända, men även inhemska sorter vinner idag mark, som Mavrud.

Landet är ett av de äldsta länderna för vinframställning i världen. Historisk och arkeologisk forskning visar att druvodlingar och vinproduktion fanns här redan på thrakernas tid för 6 000 år sedan. Bulgarien var världens fjärde största vinexportör på 1980-talet, men industrin minskade dessvärre efter kommunismens kollaps. Men nu vinner äntligen den bulgariska vinindustrin snabbt tillbaka förlorad mark. Produktionen ökar igen och nådde 2011 hela 108 miljoner liter, vilket innebär en ökning med 4,9 % från föregående år. År 2016 hade Bulgarien cirka 60 000 hektar vinodlingar, med en produktionsstorlek som placerade landet på plats tjugotvå i världen.

Druvor

Cabernet Sauvignon och Merlot utgör 31 % av vingårdsområdet och är mycket viktiga sorter eftersom de fungerar som ett bevis på kvaliteten på bulgariskt vin och dessutom en bro till andra sorter. Men lyckligtvis introduceras flera lokala sorter på nytt av passionerade producenter som minns och vårdar det historiska arvet. Flaggskeppsdruvan heter Mavrud, vilken producerar stora frukter och rika, fylliga viner som påminner om den argentinska Malbec.

Viner

Bulgarisk vinproduktion är i ett fint momentum just nu med en ny våg av vinproducenter som blandar det moderna och traditionella med mycket spännande viner som resultat.

Mavrud

En inhemsk sort många menar är Bulgariens signaturvariant. Det utstrålar rika, krossade körsbärs- och chokladliknande smaker på en medium kropp. För en nybörjare påminner dessa viners profil exempelvis om en lätt, ekfatslagrad, argentinsk Malbec.

Melnik 55

Detta är en genetisk korsning mellan den lokala Melnik och franska Valdeguié. Melnik 55 växer nästan uteslutande i Strumadalen i sydvästra delen av Bulgarien. Detta bergiga område levererar eleganta smaker av jordgubbe, björnbär, svartpeppar, mesquite och sojasås. Vinerna har dessutom djärva tanniner med en bitterhet som liknar grönt tépulver.

Rubin

Detta vin är en framgångsrik korsning mellan Nebbiolo och Syrah, som skapades i slutet av 1950-talet. Smakerna varierar från söt jordgubbe till björnbär, med subtila kaffe- och espressoliknande toner. Vinet är som bäst när det får åldras, och fruktsmaken blommar när tanninet mjuknar, ungefär som en åldrad italiensk Nebbiolo.