Den vita druvan Xarel-lo, eller Xarello som det stavas på katalanska, är mest känd för det mousserande vinet Cava. Det är en av tre druvor som traditionellt används för att tillverka det vita mousserande vinet och just Xarel-lo kännetecknas ofta av en riktigt fin halt av syra och en frisk smak.
Xarel-lo, som ibland även går under namnet Pansa Blanca, nämndes för första gången redan 1785 av en katalansk författare och den har alltså inte minskat i popularitet sedan dess. I dag förkommer den även i vita viner, där den har vunnit mark tack vare sin fina syra och personliga karaktär.
Odlas i Katalonien
Xarel-lo odlas främst i Katalonien som ligger i norra Spanien. Området står för 95 % av all Cavaproduktion världen över och ger riktigt fina viner. Där finns vingårdar på över 8000 hektar och många vinodlare värdesätter just denna druva väldigt högt. Den är inte lika känslig för temperatur som övriga druvor och ger en bra lagringskapacitet. Ofta får man en stor avkastning med små och kompakta druvklasar. Xarel-lo har ett tjockt skal som ger en viss resistens mot sjukdomar, men trots detta är de mottagliga för mjöldagg.
Karaktärsdrag
Vita viner gjorda på Xarel-lo får en tydlig struktur med syrliga smaker. Vanliga inslag är citrus, äpplen och päron, men i en riktigt mogen Cava kan du även känna smak av lakrits. Tillsammans med inslag av vilda örter och höga syror får du ett elegant vin som nästan har en parfymerad ton.
Xarel-lo passar bra till
Oavsett om det kommer i mousserande eller stilla form passar Xarel-lo fantastiskt bra till skaldjur. Druvan ger en elegant smak med friska inslag av citrus och fruktighet tillsammans med en hög syra. Även de traditionella spanska rätterna Paella och Tapas är fina alternativ som kan matcha vinet, som bör serveras kylskåpskallt.