Viura

(4)

Den mångsidiga, vitvinsdruvan ifrån Spanien

Viura är en vitvinsdruva med en fräsch smak och många användningsområden som gör den populär bland vinproducenter och vinälskare runtomkring i världen.

Det här är en grön vindruva, med anor ifrån områdena runt Pyrenéerna. På den sista tiden har det blivit en storfavorit runtomkring i världen och har ett stort användningsområde. Men vad är det som gör druvan speciell?

Smak, arom och användning

Smaken på Viura skiljer sig lite beroende på vilken tid den blir skördad. Men lagringen har stor inverkan på smaken. I synnerhet ger druvan färska och blommiga smaker, samt aromatiska lukter när den är skördad tillräckligt tidigt och lagrad i rostfritt stål. Den underbara smaken av honung och nöt kommer fram när den blir skördad något senare på året. I det stora hela har druvan ingen distinkt och stark arom. Således brukar den användas som bas i många viner och har ett stort användningsområde.

Odling och miljö

Viura är en grön vindruva, även kallad för Macabeo i Catalonien i Spanien. Druvan kom ursprungligen från områdena runt Pyrenéerna, de sydligaste delarna i Frankrike och de östra och norra delarna av Spanien. Viura blir främst odlad i varmare klimat och är idag en av de mest odlade vitvinsdruvorna i Spanien.

Varför har druvan blivit populär?

Anledningen till druvans popularitet beror till stor del på dess distinkta karaktär och mångsidighet. Den har ett stort användningsområde och vinproducenter använder den i olika typer av viner. Idag använder de Viura i vitviner, både söta och torra. Men även som en bas för att göra vinet sötare med andra frukter, samt i viner som behöver lagras under en lägre tid. Exempelvis i mousserande viner som cavaviner ifrån Katalonien. All dess användningsområden och mångsidighet bidrar till att den är populär.

Vilka maträtter passar druvan till?

De unga vinerna gjorda på Viura är fräschare och passar bäst till lätta skaldjursrätter. Viner med druvan som blivit lagrade under ett längre tid är mest lämpliga till feta fiskrätter som gädda och hälleflundra. Viner med den här druvan som bas är alldeles utmärkta till grillat kött och rätter med stark asiatisk kryddning.