Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Verdicchio

(0)

Verdicchio är en grön druva av arten Vitis vinifera. Verdicchio:s historia är dokumenterad hela vägen tillbaka till 1300-talet och namnet Verdicchio kommer från det italienska ordet “verde” som betyder grön på Italienska vilket syftar på färgen på vinet och dess grön nyans, speciellt i vinets ungdom. Det är också i sin ungdom som man bäst avnjuter vinet. 

Ursprunget för Verdicchio lär vara mellersta östra Italien och det mest kända områden för druvan är Marche samt de två kvalitetsområden Verdicchio di Matelica DOC och Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG. Dock återfinns även druvan i Veneto men då går den under synonymet Trebbiano di Soave. Där får druvan bidra till ökad floralitet, fräschör och till syran i Soaves viner, anledningen till uppblandning är, för att Soaves viktigaste druva, Garganega inte alltid når upp i önskad syranivå. 

Smakprofil

Frisk syra, aromer av citrus, mandelblom, gul frukt som gula äpplen och gula aprikoser oftast lätta och eleganta men det finns även en del fylliga exemplar.

Den här maten matchar du bäst till Verdicchio

Till de lättare Verdicchio-viner passar således lätta matanrättningar bäst, som eleganta fiskanrättningar till exempel en bouillabaisse på vit fisk. Till de något kraftfullare Verdicchio passar mer smakrik mat som grillade och örtmarinerade havskräftor och ugnsbakade rotfrukter.