Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Touriga Franca

(5)

Touriga Franca är en druva som växer främst i Dourodalen och på vilken de viktigaste portvinerna görs. Floden Douro ringlar sig fram från den spanska gränsen och hela vägen bort till Portugals kust. Längs kullarna och landskapen intill floden producerar vingårdarna vanliga röda och vita viner. Dock är det framförallt portviner som Dourodalen är mest känt för.

Vin med kraftiga aromer

Druvan ger ett vin med kraftiga aromer som påminner om bland annat körsbär, blåbär, smultron och hallon. Den blåa druvan ger ett vin med en medelhög syra och medelhög till hög alkoholhalt. Druvan tillför därför mycket finess i portvinet. Touriga Franca använder vinproducenterna också i torra röda viner.

En lättodlad druva

Touriga Franca, som från början hette Tinta de Franca, är en ganska så lättodlad druva. Den trivs i ett varmt klimat och är mycket tålig mot sjukdomar och angrepp. Denna blå druva är dessutom nära besläktad med Touriga Nacional och Tinta Barocca. Dessa två druvsorter odlar man traditionellt sedan länge i Dourodalen

Douro i tre delar

Regionen Douro delar vinkännarna ofta upp i tre olika delar. Klimatet blir torrare och varmare ju längre österut man kommer vilket påverkar vinerna. Delen som ligger längst österut mot Spanien kallas för Douro Superior och härifrån kommer de bästa portvinerna. Området Cima Corgo vid staden Pinhao utgör den största delen av Dourodalen. Här odlar man druvor till vanliga viner, men tillika druvor till portviner. Närmast Atlantens kust finns området Baixa Corgo. Här är klimatet något svalare och därför odlar man framförallt druvor till vanliga röda och vita viner.

Det fantastiska landskapet

Dourodalen har ett fantastiskt landskap. Floden erbjuder fantastiska vyer och vingårdar så långt ögat kan nå längs sluttningarna ner mot flodbädden. Hela Portugal som nation står för en fantastisk mat-och vinkultur. Besök de små vingårdarna och passa på att smaka på några av de finaste portvinerna som planeten har att erbjuda.