Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Torrontés

(0)

Allt om Torrontés, den populära druvsorten från Argentina.
Druvsorten Torrontés har blivit populärt den senaste tiden. Dess lätta, blommiga och aromatiska viner gör den till det perfekta vinet för de flesta måltiderna.

De vita vinerna från druvsorten Torrontés har under flera år varit de argentinska vinproducenternas stora stolthet, och har fått många internationella utmärkelser. Dessa viner liknar andra aromatiska vita viner, som exempelvis Riesling och Muscat Blanc. Men den största skillnaden mellan viner på Torrontés och de sistnämnda vinerna, är att de ofta är tillverkade som torra viner. Det är något som ger stora kontraster och gör dessa viner väldigt intressanta att avnjuta. De har speciellt blivit hyllade för sina söta, blommiga dofter av rosenblad samt smak av vit persika och citronskal. Det gör dem dessutom till ett utmärkt val till många rätter.

Odling och miljö

Torrontés är ett aromatiskt vitt vin som har sitt ursprung från Argentina, där druvsorten räknas som en av de mest odlade druvorna i landet. Druvan trivs bäst i ett klimat där det är torrt, blåsigt, svalt och på hög höjd. Det innebär att du finner de flesta odlingarna i nordligare argentinska provinserna och i bergstrakterna. Argentinarna odlar mycket av den här druvan i provinserna Catamarca, La Rioja, Mendoza, Salta, San Juan och Rio Negro.

När du letar efter ett vin som är gjord på druvan Torrontés så bör du hålla koll på dess tre olika varianter. Dessa typer har namnen: Torrontés Sanjuanino, Torrontés Mendocino och Torrontés Riojano. Varav den sistnämnda är en av de mest planterade druvorna, och producerar vanligtvis viner av bättre kvalitet.

Vilka rätter passar vinet bäst till?

Tack vare sin lätta och blommiga, samt friska och fuktiga smak passar vinerna perfekt till många olika typer av maträtter. Genom sin arom och svala serveringstemperatur är Torrontés en utmärkt matchning för kryddiga asiatiska maträtter. Exempelvis med kokosnöt curry, som i många thailändska rätter. 

När det kommer till intensiteten, kan du med fördel välja att servera dessa viner till fisk, griskött, skaldjursrätter och tofu för att inte få för stora kontraster med vinets känsliga smak, syra och arom. Utöver detta passar vinet dessutom alldeles utmärkt som sällskapsvin.