Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Teroldego

(0)

I norra Italien växer den unika druvan Teroldego. Eftersom ursprunget länge varit okänt har det varit lite av ett mysterium. I och med att DNA-forskningen har gått framåt, så har det resulterat i en hel del svar om druvans ursprung.

En raritet i Trentino

Teroldego är en riktig genuin raritet och härrör från området Trentino. Druvan och vinet är således märkt med DOC (Denominazione di origine controllata). För att få sätta DOC på flaskans etikett, så måste ursprunget vara kontrollerat och definierat. Nyckeln är att druvsorten ska härröra från distriktet där tillverkningen av vinet sker.

Vingården ska också odla vinet enligt traditioner som ger vinet en god kvalitet. Lägsta alkoholhalt och maximalt antal skördar per år ska också följas. Vinet lagar man i minst 5 år och ska ha en jämn kvalitet för att få behålla sin DOC märkning.

Röda viner från Trentino

Teroldego-druvan har således sitt ursprung i Trentino i norra Italien. Här har druvan vuxit i flera hundra år. Med hjälp av DNA-forskning så vet man nu att druvan även är förälder till Lagrein-druvan som också finns i norra Italien. Den blå druvan trivs extra bra i Piana Rotaliana-området där klimatet är varmt, vilket ger perfekta förutsättningar för druvan att mogna och producera fantastiska viner.

En druva värd att bekanta sig med

Teroldego är en druva som är väl värd att bekanta sig med och har blivit symbolen för Piano Rotaliana. Här når vinet sin absoluta topp, vilket har lett till att vinet är bland de mest uppskattade röda vinerna i regionen. Av druvan får man rubinfärgat vin med violetta reflektioner. Därmed får man ett fruktigt vin som passar idealiskt för åldrande.

Norr om regionen Trentino ligger Trentino-Alto Adige, även kallat Sydtyrolen, och vingårdarna här ligger i ett högre alplandskap. Emellertid görs det även vitt vin här, men det är Terolgego som kallas "Tyrolens guld".