Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tannat

(0)

Världens strävaste druva som är värd att älska.
Tannat är en tuff druva att hantera som är känd för sin strävhet och ger en smakintensitet som inte kan upplevas någon annanstans.

Smak och användning

Tannat druvan är vida känd som en av världens mest strävaste druvor. Dess smak är därför intensiv och fylld med syra som passar bra till feta maträtter. Rätter med massor av protein som feta tillval, till exempel grädde och yoghurt, är bra val då strävheten är en bra kontrast mot det feta. Viner gjorda av Tannat har oftast toner av lakrits och mörka bär som svarta vinbär och björnbär. Vinet passar bland annat bra till maträtter med lamm, nöt och viltkött.

Beskrivning

Den blåa Tannat druvan odlas i Frankrike och Uruguay. Druvan odlas främst i distriktet Madiran och i dess granndistrikt i sydvästra Frankrike. I Sydamerika så odlas Tannat speciellt i Uruguay där den tidigare gick under namnet Hariague. Namnet kommer från Don Pascual Harriague som introducerade druvan till Uruguay i mitten av 1800-talet.

Tannat viner gjorda i det varma Uruguay skiljer sig dessutom från sina franska släktingar genom att vara betydligt mer sötare.

Blandas med andra sorters vin

Som en av världens mest kraftigaste druvsorter så måste man handskas varsamt med den. Man måste blanda druvan med andra sorters vin, som till exempel Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, för att den mjuka upp produkten. Annars blir oftast vinet för starkt för att användas. I Madiran så har vinproducenter de senaste decennierna använt en teknik som blåser luft in i Tannat viner för att mjuka upp smaken. Vilket borde ge en viss förståelse för hur starkt Tannat druvan är.

Vin gjort av Tannat druvor har idag ett rykte världen över på grund av dess starka egenskaper. Detta är något som bara förstärks av att druvan kräver en lagring i fem till tio år innan den kan konsumeras. Vilket betyder att de är fyllda med tanniner som kan besvära de som är känsliga för rödvin. Dock ger Tannat ett vin av världsklass som är favoriten för många vinfantaster.