Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Solaris

(3)

Solaris är en vanlig druvsort i svenskt vin, både torrt och sött. Den skapades 1974 för att passa i kallare klimat. Smakar krusbär och passar till boullabaisse och gino. 

Vad är solaris för druvsort?

Solaris är en grön druva som framställdes år 1975 på vininstitutet i Freiburg im Breisgau i Tyskland. Den är en korsning mellan druvan merzling och GM493 som i sin tur även de är korsningar från början. Projektets mål var att skapa en druvsort som var tålig mot sjukdom och svampangrepp. Detta har gjort den populär i de svalaste länderna i norra Europa. Solaris har ibland benämnts som en hybrid men är faktiskt av arten Vitis Vinifera och godkänd som en kvalitetsdruva inom Europeiska Unionen. 

Var odlas solaris?

Solaris används främst för vinodling i svala klimat. Den odlas i Tyskland, Sverige och Danmark. Några av de mest kända distrikten är Baden och Sachsen i Tyskland men till även Skåne och Österlen här i Sverige. Solaris har på senare år även börjat öka sin popularitet i vingårdar runt om i England och då främst i de södra delarna.

Hur smakar viner gjorda på druvsorten solaris?

Smakprofilen på solaris varierar beroende på växtplats och vinmakningsmetod. De går från aromatiska, tropiska och parfymerade smaker som melon, päron, krusbär, ananas och honung till friska och fruktiga med inslag av äpple, citrus, kiwi, lime och fläder. Men ofta har vinerna stor kropp och kraftfull koncentration.

Den höga mustvikten gör att solaris är en populär druva även för framställning av söta viner.

Vilken mat passar till vin på solaris?

Solaris serveras bäst kring 6-8 grader. När vinet är i den torrare stilen passar den perfekt till grillad fisk eller till den smakrika fiskgrytan "bouillabaisse" till exempel. När vinet är mer åt det lite sötare hållet gifter det sig perfekt till en krämig gräddost som till exempel en Brillat Savarin, grönmögelost eller, varför inte, desserklassikern "gino" med frukt och vit choklad.

Vad menas med att solaris är en "piwi planta"?

Solaris är en så kallad "piwi". Det innebär att den är resistent mot svampangrepp. Däremot når den upp i hög sockerhalt redan tidigt på säsongen vilket är positivt i de svåra kalla klimaten, men tyvärr medför det också att den lätt angrips av skadeinsekter.  Något vinmakare vet om och måste ta i beaktning samt motverka i sina vingårdar.