Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rondo

(0)

Rondo är en blå hybriddruva icke att blanda ihop med teatern och krogshowen Rondo i Göteborg.
Rondo skapades år 1964 av den tjeckiske professorn V. Kraus i då forna Tjeckoslovakien.

Rondo skapades av professor Kraus och då av hybriderna Zarya Severa och den eleganta Österrikiske druvan St. Laurent. Professor Kraus presenterade sedan sin skapelse för Dr. Helmut Becker. Dr Becker var verksam vid det tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim i Tyskland och det var även där han fortsatte sitt arbetet med att förfina den nya druvsorten. Rondo registrerades sedan och fick en Geisenheimkod.

Rondo som druva mognar väldigt tidigt, är en relativt stor druva med mycket fruktkött och är framtagen för att klara det nordiska klimatet och är tålig mot falsk mjöldagg även kallad peronospora som är en sjukdom som drabbar vinrakor hårt när de angrips. Detta slipper man med Rondo, men det kan vara nödvändigt att bespruta mot vanlig mjöldagg i vingårdarna. Rondo är en tjockskalig druva och är väldigt tollerant mot höst och vinterfrosten vilket ju är helt avgörande och nödvändigt när de odlas så långt upp i norr. Platser Rondo finns planterade på och lever och frodas är bland annat i Sverige, här görs en hel del roséviner på Rondo i de svenska vingårdarna runt om i landet men även en del röda viner och då blandar man ofta upp Rondo med andra druvor som Regent och den gröna druvan Solaris.

Sedan finner vi även druvan i Reinhessen i Tyskland ofta med väldigt goda resultat, Danmark, England, Irland och Nederländerna. Anledningen till att man använder sig av hybrider som tillexempel just Rondo är för att vanliga arter som Vitis vinifera har svårt att mogna så långt från ekvatorn. Dock kan det vara svårt att få fram samma djup från druvor som är hybrider som man får av rena vinifera druvor. Dock ger Rondo viner som är harmoniska men med en aromatisk och smakrik profil. Färgen på det röda vinet blir rubinrött.