Ribolla Gialla

(0)

En komplett guide till Ribolla Gialla - druvan, vinet, karaktären och ursprunget. Du får även veta vilka maträtter vinet passar till.

Ribolla Gialla

Ribolla Gialla är en italiensk vit druva, med anor ända tillbaka till romartiden. Druvan har sitt ursprung i Sydeuropa, i området där Italien gränsar mot Slovenien. Idag blir druvan odlad i Italien, Slovenien och i Kroatien, där de kallar druvan Rebula.
Det här är en druvsort som älskar att växa i bergstrakter, blåsten och en väldränerad, mineralrik jord. Den mognar långsamt och när den blir skördad i slutet av september har den således utvecklat fantastiska dofter och djup. Ribolla Gialla-druvan har aldrig spridit sig till varken slätt eller lågland - den föredrar istället den kuperade terrängen som också ger upphov till intensiva och strukturerade viner med den karaktäristiska mineralrika aromen.
Det är främst två vinsorter som blir tillverkade av denna druva: Ribolla Verde och Ribolla Gialla. Det senare är mycket vanligare eftersom det är mer uttrycksfullt och dessutom har mer karaktär än sitt gröna syskon.

Vinet

Av Ribolla Gialla tillverkas viner som du känner igen på de fina, mineralrika aromerna och skarpa frukttoner. De är ofta kännetecknade av sin fasta syra, persika, citrus- och äppeltoner med en svag blommig aromatisk profil. Vanligtvis är de lätta i kroppen och erbjuder fruktiga och blommiga aromer med särskilt ljus syra. Vidare tydligt påtagliga balsamiska spår och med inslag av aromatiska örter. Blåregn, lime och citrus är exempelvis tydliga kännetecken för dess karaktär.
Ribolla Gialla är en del av den orangea vinfamiljen, där pigmenteringen beror på frisättningen av polyfenoler, antocyaniner och färgämnen i druvskalen. Druvan producerar blekgula viner med svagt grönaktiga toner och lätta blommiga, fruktiga och örtartade dofter.
Vinet har god syra med en fin och behaglig bouquet. I takt med att vinet blir lagrat kan det också utveckla svagt nötiga smaker. Idag kännetecknas viner av Ribolla Gialla av renhet och elegans och är enligt många ett av de bästa italienska vita vinerna.

Passar till:

Surheten är magisk i kombination med fisk och skaldjur, ostron, kapris, kalvkött, kanske färska sallader eller musslor i vitlökssås.