Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Regent

(1)

Regent är en blå druvsort som tagits fram genom att korsa andra druvsorter. En så kallad hybrid. Både druvmamman och druvpappan är också hybrider. Den odlas i Tyskland och centraleuropa men även i Sverige. 

Vad är regent?

Regent är en blå druvsort som har sitt ursprung i Tyskland. Det är en hybriddruva vilket innebär att den är en korsning mellan en eller flera andra druvsorter. 

Vilka druvor är regent en korsning av?

Regent är resultatet av en korsning mellan två hybriddruvor. En druvsort vars föräldrar är silvaner och müller-thurgau samt druvan chambourcin (i sin tur även den en hybrid).

Hur smakar vin framställt av regent?

Viner som tillverkats av druvan regent är oftast fylliga och mjuka. De har, som man säger på vinspråk en "fin kropp" vilket antyder på tätheten i munkänslan. Vinerna är inte särskilt sträva och syrligheten medelhög. Om druvorna plockas senare än vanligt kan de utveckla en förhållandevis hög halt av socker vilket kan leda till vinerna får en hög alkoholhalt. I smaken hittas toner som påminner om körsbär, röda vinbär och andra röda bär samt aromatiska örter.

Vart odlas druvsorten regent?

Druvan är populär i Tyskland och Centraleuropa. Det finns också enstaka odlare av druvan i Skandinavien.

Lagras viner, som gjorts på druvan regent, på ekfat?

Ja, det är vanligt att producenter väljer att lagra vin gjort på druvan regent en viss tid på ekfat. Det tillför en mer tydlig struktur.

Regent används för vinframställning sedan 1996

Korsningen gjordes år 1967 vid the Institute for Vine Breeding, Geilweilerhof, Siebeldingen. Men den började planteras först 1985. År 1993 blev den godkänd och från 1996 får den användas för att framställa vin.

Har regent något annat namn?

Nej, inget riktigt namn men, precis som alla druvsorter, går den också under ett särskilt nummer. Regent är synonym med Gf 67-198-3.