Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pais

(0)

En bortglömd chilensk klassiker som nu gör comeback.
Pais är en blå druva från Chile som ger rustika, ljusa viner med balanserad syra och mycket sötma som passar utmärkt till mat inspirerad av Medelhavet.

Bortglömd klassisk druva från Chile som nu gör comeback

Pais är en blå druva från Chile som ger rustika, ljusa viner med balanserad syra och mycket sötma. Efter att ha fallit lite i glömska har den nya generationens chilenska vinmakare nu gett den historiska druvan nytt liv. Här har du ett vin som passar utmärkt till mat inspirerad av Medelhavet. Kanske blir detta din nya sommarfavorit?

Karaktär

I viner gjorda på Pais hittar du röda bär, färska örter och balanserade tanniner. Vanliga inslag är körsbär, plommon, anis, salvia och charkuterier. Färgen varierar från djupt rubinröd till ljust körsbärsröd. Doften är ofta unik, något syrlig och fylld av örter, mörka frukter och bär.

Ursprung

Pais odlas framförallt i Chile, där den introducerades under kolonisationen på 1500-talet. Det är en tuff druva och klarar därför varma klimat med mycket sol och hetta. Den anpassar sig lätt och ger stora skördar även i en karg jordmån. I Nordamerika är druvan känd under namnet Mission och på Kanarieöarna odlar man den som Listán Negro.

Drick Pais till:

Tänk Medelhavet när du ska matcha ditt Paisvin med mat. Det passar nämligen perfekt till tapas och meze. Samtidigt gifter det sig också fint med fetare fisk såsom tonfisk, fågel, vegetariska rätter och till ost. Servera det lätt kylt, och låt gärna vinet lufta sig i en halvtimme innan du serverar det.

Doldis som gör comeback

Pais är den första dokumenterade druvan i Chile, men har länge varit lite bortglömd och har framförallt använts för att tillverka bulkviner. Den kom till Chile under 1500-talet via spanska kolonisatörer som tog den med sig från Peru. Pais var den mest odlade druvan i Chile fram till 2000-talet då den blev utkonkurrerad av Cabernet Sauvignon.

Den nya generationen chilenska vinmakare med intresse för landets rika vinhistoria har nu återupptäckt druvan och gett den nytt liv i form av högkvalitativa röda viner.