Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nascetta

(0)

Nascetta - den nygamla druvan som skapar alltmer intresse.
Nascetta är en italiensk druvsort som började odlas för 140 år sedan. Efter att ha fallit i glömska under ett antal år skapar den nu alltmer intresse.

Från de italienska vindistrikten är vi vana att hitta många guldkorn på vinhyllorna. Vinkännare nämner ofta nebbioloviner eller moscatoviner från Piedmontregionen. Men det finns oerhört mycket mer att hämta från detta område. Under de senare åren har några av de mer ovanliga druvsorterna börjat att konkurrera med de mer välkända sorterna. En av de sorterna som fått sig ett uppsving på senare tid är Nascetta.

En grön druvsort från Novello med lång historia

Nascetta är en halvaromatisk grön druva som härstammar från byn Novello. Historiska skrifter omnämner druvan så tidigt som på 1870-talet, då den unika smaken på druvan gav idéer om viner som skulle kunna framställas. Vinindustrin ansåg under en period att druvan var besläktad med den sardoniska druvan Nasco, men det har sedan dess motbevisats.

Produktion av Nascettaviner

Nascetta är en druvsort som kräver en del av sin producent. Druvsorten trivs i jord bestående av sand och kalksten. Knopparna slår ut i juni och druvorna skördas i slutet på september. Från varje gren får du däremot enbart en klase druvor. Alltså kräver druvan stora ytor för att kunna generera mer omfattande kvantiteter. Detta faktum har bidragit till att produktionen av viner varit mindre omfattande i perioder. Under krigsåren upphörde produktionen i princip helt.

Smakprofil

Nascetta genererar främst söta viner. Flertalet producenter har på senare år börjat experimentera med druvsorten för att se hur den kommer till sin bästa rätt. Du kan hitta viner som har uttalade ört- och citrustoner, men du hittar även mer tropiska frukttoner i mer mogna varianter. Även salvia och rosmarin kommer du uppfatta i vissa Nascettaviner. Nascetta är gott att dricka direkt, men det fungerar även väl att lagra. Tar du fram en flaska som legat ett par år kommer den att smaka precis lika bra som när du köpte den.

Nascetta passar bra till

Nascetta är en druvsort som passar bra till pasta, skaldjur, ost men även som aperitif och till mingel.