Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Muscadet

(0)

Muscadet är det klassiska vinet att dricka till skaldjursplatå.
Viner med titeln Muscadet görs av Melon de Bourgogne. Det svala klimatet vid Frankrikes Atlantkust är idealiskt för denna gröna druva.

Runt staden Nantes vid Frankrikes Atlantkust, och i västra delen av Loiredalen, finns ett område som heter Pays Nantais. Där produceras vin som fått benämningen Muscadet. Titeln gäller för vita viner gjorda på Melon de Bourgougne. Druvan kom till regionen 1709 efter att en kall vinter hade ödelagt vinstockarna i Loiredalen. Ungefär samtidigt tappade vinodlarna intresset för Melon de Bourgougne i ursprungsområde i Bourgogne. De vinodlande hertigarna där betraktade druvan som en överproduktiv variant och den var ointressant ur vinproduktionssynvinkel. För odlarna i Loire var den köldresistenta druvan däremot svaret på deras problem.

Passar till skaldjur

Loiredalen var tidigare den parisiska adelns sommarparadis. För att kunna residera i området byggde de slott i den pastorala idyllen. Under sin vistelse i dalen åt de gärna en skaldjursplatå och drack ett glas sval Muscadet till detta. Det har medfört att vinet anses som det bästa valet till skaldjur.
Loiredalen är fortfarande ett populärt turistmål och skaldjursplatå med Muscadet är än idag en omtyckt kombination. Det har lett till en stor efterfrågan på Muscadetvin vilket gjort området till en av de mest högproduktiva i hela Frankrike. Endast regionen Bordeaux producerar mer vin.

Druvans egenskaper

Melon de Bourgogne blommar tidigt och med stor kraft. Det innebär att även om en vårfrost skulle slå ut den första blomningen kan en andra blomning fortfarande hinna ge en rimlig skörd. Kylan är således inte ett stort hot mot druvsorten. Druvans sårbarhet är istället dess mottaglighet för mögel, även om denna plåga är mindre sannolik i ett svalt klimat.

Vinets egenskaper

Vid vinframställningen är det vanligt att låta druvorna få en längre kontakt med jästpartiklarna och även att låta vinet mogna på fat. Det resulterar i viner med större intensitet, balans och komplexitet. Vinet har smak av äpple och citrus, med underliggande mineraltoner. Det kan ibland ha en viss sälta som en följd av regionens maritima prägel. Förutom skaldjur passar vinet även till getost med ruccola eller linssoppa.