Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Müller-Thurgau

(0)

En vinvärldens knegare och arbetarhäst.
Müller-Thurgau, eller Rivaner som den också kallas, är den gröna druvan som man korsade för att sammanlänka smaken i Riesling och mognaden i Silvaner.

Bakgrund

I ett försök att korsa den populära och välsmakande Riesling och den mogna och uppskattade Silvaner tog schweizaren Hermann Müller-Thurgau 1882 fram den här lättodlade druvan. Tack vare sin tålighet och att den är enkel att odla garanterar den en stor produktion oavsett odlingsläge. I synnerhet under andra världskriget var den omåttligt populär. Då prioriterade man volym framför kvalitet. I slutet på 1960-talet gick den tillfälligt om Riesling i produktion. Dock har den fått kämpa i motvind och först nu byggt upp ett starkt rykte. 

Områden

Tack vare sin tålighet och att Müller-Thurgau är en så lättodlad och tacksam druva har man provat att producera den på olika platser i världen. Olika klimat har visat sig vara gynnsamt och man har till och med lyckats odla den i Sverige i kommersiellt syfte. Dess ursprung är Schweiz och Tyskland men man kan även hitta odlingar i Italien och Luxemburg. Även på Nya Zeeland har man med framgång odlat Müller-Thurgau.

Karaktär

Trots att druvan ofta möts av förakt bland vinkännare och vinkunniga kan druvan ändå ges vissa kvaliteter. Vinerna beskrivs som mjuka och fylliga med runda smaker och med en betydligt mildare syra. Eftersmaken är något besk och man kan ana en doft av muskot.

Serveringsförslag

Müller-Thurgau är ett udda vin som man i första hand inte dricker för att framhäva smaker i maträtter eller för att balansera bland olika sinnesupplevelser. Prova att servera det till en ugnsbakad kyckling eller en grillad fisk. Eller varför inte prova en spännande kombination med rökt fläsk? Det kan även fungera som ett lättare sällskapsvin till rökta mandlar och en lagrad ost.

Müller-Thurgau är den pålitlige och rejäle druvan som man kan likna vid en arbetshäst eller en riktig knegare. Med lite tur kan du hitta en riktig juvel för även bland svinen kan det finnas pärlor.