Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mondeuse

(1)

Mondeuse är en druvsort som trivs i alpernas sluttningar i Savoy-regionen i östra Frankrike. Men, den kan även hittas i Kalifornien där den under en period gick under felaktigt namn. 

Vad är mondeuse?

Mondeuse noire är en fransk blå druvsort som främst odlas i Savoy-regionen i östra Frankrike. 

Odlas mondeuse bara i Frankrike?

Nej, druvan finns också i Argentina, Australien, Kalifornien, Schweiz och på Sicilien. Stora problem under phylloxera-epidemin, i mitten och slutet av 1800-talet, höll på att utplåna mondeuse i östra Frankrike. Den återhämtade sig något under 1900-talet, men de franska odlingarna av mondeuse noire minskade kraftigt under 1970-talet, och år 2000 fanns det bara drygt 200 hektar kvar i Frankrike. Det tycks dock som om sorten har ökat något i popularitet de senaste 20 åren.

Är mondeuse och refosco samma druvsort?

Det föreslogs tidigare att mondeuse noire var identisk med den norditalienska druvsorten refosco på grund av vinernas många likheter. I Kalifornien kallades många planteringar av mondeuse noire för refosco, vilket ytterligare bidrog till förvirringen. DNA-analyser har visat att detta inte är fallet och att de två sorterna inte är släkt med varandra.

Är mondeuse och muscardin samma druvsort?

Mondeuse noire är även mycket lik muscardin som finns i södra Rhône där den är en av de tretton druvsorter som är tillåtna i vinet Châteauneuf-du-Pape. En skillnad är att muscardin är mindre känslig för mjöldagg. Man vet inte om de är släkt. 

Är mondeuse noir och mondeuse blanc syskondruvor?

Ampelografer trodde länge att mondeuse noire var en färgmutation av mondeuse blanche men DNA-bevis har visat att så inte är fallet.  De två sorterna har ett föräldra-avkomma-förhållande även om det ännu inte är klart vilken sort som är föräldern och vilken som är avkomman.

Hur smakar mondeuse?

I Savoie används mondeuse noire i blandningar med gamay, pinot noir och poulsard. Den bidrar där med mörkt röd färg, syrlighet och viner som lagras väl. 

Vad betyder mondeuse?

Det finns flera teorier om ursprunget till namnet mondeuse.

  • Det skulle kunna härledas från de fransk-provençalska termerna för beskärning, émonder och monder, vilket skulle kunna vara en referens till det faktum att mondeuse noire vinstockar börjar tappa sina blad innan druvorna skördas.
  • Eller, orden moduse och moda, som historiskt sett har använts för druvsorter som ger en hög andel must. 
  • Eller den franska termen mal doux, som betyder "dåligt söt" och kan vara en anspelning på den bittra smaken hos färska mondeuse druvor. Än idag förknippas synonymen maldoux med mondeuse noire i vinregioner som Jura i östra Frankrike.

Varifrån kommer druvsorten mondeuse ursprungligen?

De flesta ampelografer anser att mondeuse noire har sitt ursprung i Dauphiné-regionen i sydöstra Frankrike, i ett område som nu ingår i departementen Drôme, Hautes-Alpes och Isère. En tidig teori, som populariserades 1887 av den franske ampelografen Pierre Tochon, är att mondeuse noire skulle kunna vara den antika romerska druvan Allobrogica som beskrivs av Plinius den äldre och Columella samt den grekiske författaren Celsus från 200-talet. Ampelografer är oense om identiteten på denna druva, som växte allmänt i landet Allobroges efter vilken den är uppkallad, med andra teorier som spekulerar i att druvan istället var förfader till pinot noir eller syrah.