Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Melon de Bourgogne

(1)

Melon de bourgogne (muscadet) friskt och syrligt med toner av citron och äpple. Vinerna passar utmärkt till fisk och skaldjur. 

Melon de Bourgogne (muscadet)

Muscadet växer framförallt i Frankrike och USA och är en grön druva med frisk, syrlig smak. Tidigare odlade fransmännen den här druvan i regionen Bourgogne och det är därifrån den fått sitt namn. Melon de bourgogne (muscadet) odlar vingårdarna främst i den västliga regionen av Loire. Druvan blir kallad för Melon eller Muscadet i dagligt tal. Det sistnämnda, efter dess tillhörighet till Muscadet de Sèvre-et i Maine, Nantaisregionen, där de populäraste vinerna av druvan produceras.

Runda och fylliga viner

Muscadet är motståndskraftig mot frost och mjöldagg, vilket gör att den passar i ett klimat som är relativt svalt och fuktigt. Vinerna ligger ofta på något som kallas för jästfällning. Det betyder att vinet ligger kvar över vintern trots att det är färdigjäst. Fransmännen kallar metoden för sur lie, vilket också är också metoden för tillverkning av Champagne. Det här ger viner med Melon de bourgogne en betydligt rundare och fylligare karaktär jämfört med andra viner. Metoden innebär också att vinerna får karaktär av bröd, på grund av den speciella jästkulturen.

Unika smakegenskaper

Muscadet ger ett vin med frisk smak med inslag av citrus, gröna äpplen och päron. Vinerna har också en tydlig karaktär av hav, sten och mineraler. Det finns en ungdomlighet och fräschör som är karaktäristisk för den här druvan. Dessa viner har hög syra utan att för den skull vara hårda eller obalanserade. De är istället mycket fruktiga och pigga i sin ton.

Vinet passar till

De här vinerna går bra att avnjuta precis som de är, i all sin enkelhet. De passar samtidigt bra med tilltugg som krämiga ostar, färska bär och frukt. Vinet passar också utmärkt med något från havet som exempelvis skaldjur och fisk i alla dess former. 
Allra bäst passar dock vinerna till ostron eftersom dess syrliga och mineraliska karaktär då kommer till sin rätt.