Denna druva är ett riktigt experiment. För att få fram den komplexa, mjuka och kryddiga karaktären korsades två druvsorter. Marselan kan man säga är barnet till druvorna Grenache och Cabernet sauvignon.
Druvan kom till världen 1961
En tanke slog den franska ampelografen Paul Truel i början på 60-talet. Tänk om man kunde blanda den raffinerade starka smaken och strukturen från en Cabernet sauvignon tillsammans med den rika kryddigheten hos Grenache. Tillsammans med Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) gjordes en korsning mellan dessa druvor. Resultatet, Marselan, blev döpt efter den franska staden Marseillan som är belägen i närheten av de första odlingarna.
En lång väntan
Trots att druvan utvecklades redan på 60-talet tog det cirka 30 år innan druvan tog sig in på den kommersiella marknaden. Orsaken till den långa väntan har att göra med att druvsorten oftast producerar små druvor i mindre kluster. Avkastningen ansåg odlare länge vara för låg, men under 90-talet skedde en förskjutning på fokus från kvantitet till kvalitet. Marselan var därmed, tillsammans med sina kvalitativa druvor och höga resistens för sjukdomar, optimal för den nya marknaden. På senare år har fler tillverkare och regioner fått upp ögonen för druvan och nu finns fler viner att köpa med inslag av den druvan.
Odlingar över hela världen
Majortiteten av odlingarna i södra Frankrike, främst i Laungedoc eller Rhône regionen. Men planteringar finns över hela världen, exempelvis i USA, Spanien och Argentina. Druvan har dessutom fått ökad popularitet i Kina och ingår i ett projekt med fokus på användning av franska metoder för att odla och göra viner i Kina.
Karaktär
Viner med den här druvan har oftast en mjuk och len karaktär med fruktiga aromer blandade med kryddiga som exempelvis kanel och kryddnejlika. Smaker av hallon, björnbär, körsbär, blåbär och plommon är ofta följda av rostade noter eller vanilj. Druvan förekommer ofta i blandningar med lokala druvor som exempelvis Syrah, Mourvèdre and Carignan.