Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Malvasia

(1)

Med en lång tradition och spännande historia är Malvasia idag en stor favorit som väcker allt större intresse bland vinfantaster. Druvan har ett brett användningsområde och kan utnyttjas till tillverkningen av framför allt söta vita viner, mousserande samt mörkare viner. På senare tid har även torra Malvasia-vin blivit alltmer vanligt.

Det här är en druva med mångsidig potential och hög kvalitet eftersom den erbjuder en stor smakvariation. De milda, söta och fruktiga smakerna passar utmärkt att avnjuta till många olika maträtter.

Malvasia druvan - Medelhavets pärla

Medelhavskusten har en intressant variation av produktionsförhållanden som lämnar en alldeles speciellt karaktär på Malvasia-druvans smak. Den frodiga och rika jorden ger druvan ett unikt avtryck. Mineralkvaliteten från den röda jorden kan bidra till ännu mer smak och en högre kvalitet på druvsorten. Som resultat får vinet extra struktur och ett bittert inslag.

Vingårdarna ligger ofta längst kusten eftersom havsvinden kan skapa optimala förhållanden för odlingen av Malvasia. Druvsorten trivs nämligen bra i ett torrt och soligt medelhavsklimat med vind och naturlig ventilation.

En anledning till druvans popularitet är att den är tämligen lättodlad och ger goda skördar. Länder som Grekland, Spanien, Italien och Kroatien har lång tradition av att odla Malvasia-druvan. Du kan därmed njuta av en stor blandning av smaker som är speciella för specifika områden och regioner.

Traditionell och fantasifull tillverkning

Produktionen och tillverkningen av Malvasia har som sagt en lång tradition och historia som sträcker sig över i stort sätt hela medelhavsområdet. Vingårdarna kan erbjuda allt från ljusgröna och mörkare druvor till rosafärgade.

Det finns dessutom olika tekniker och lagringsmetoder som kan förhöja samt framhäva druvans speciella karaktärsdrag. Ett exempel är att vin som görs på Malvasia-druvan ofta lagras i antika krukor under jorden eller på havsbotten. Det här inslaget i tillverkningsprocessen bidrar alltså till att Malvasia-vinet får ännu mer karaktär och prestige.