Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Loureiro

(0)

Loureiro - Portugals främsta blanddruva som nu sjunger sin egen aria.

Under lång tid har portugiserna flitigt använt sig av loureiro som sin främsta blanddruva men allt efter som får den nu en alltmer framträdande roll.

Bakgrund

Traditionen har varit att i första hand använda loureirodruvan i blandviner tillsammans med Vinho Verde DOC. Många vinproducenter i både Spanien och Portugal har emellertid utvecklat sina endruvsviner med Loureiro som ingrediens och har successivt börjat upptäcka dess kvaliteter och förtjänster. Man kan därför numera konstatera att detta är en riktig kvalitetsdruva som många fortfarande har kvar att upptäcka. Idag odlas den framför allt i Valo do Lima men den går också att odla i Dão, Portugal och Galicien, Spanien.

Karaktär

När Loureiro står som ensam druva i ett endruvsvin får man ett vin med bra syra, aromatiskt djup, fruktkaraktär av den mer elegantare sorten och relativt låg alkoholhalt. Det är också dessa kvaliteter som druvan bidrar med i blandviner med Vinho Verde. Sedan millenieskiftet har Loureiro fått stå i skuggan av Albariño, Alvarinho då den fick ett massivt genombrott. Nu räknar experterna med att Loureiron ska få samma genomslagskraft som sin storasyster. I vissa kretsar håller man till och med Loureiro högst av alla regionens druvsorter.
Loureiro ger viner en fruktig smak, massor med fräschör, fin aromatisk rondör och en frisk syrlighet. Namnet härstammar från det spanska ordet för lagerblad, 'laurel' vilket också ger en antydan om att man kan ana ett inslag av kryddigheten från lagerbladet.

Serveringsförslag

När du ska servera ett loureirovin bör du tänka på att rätten ska vara frisk med enkla och eleganta tillbehör. Med tanke på att Loureiro är en aromatisk druva bidrar den till att ge även smakrika rätter en extra finess. Fisk och skaldjur är utmärkta rätter att servera det till, liksom fågel, kyckling och örtiga såser. Eller varför inte bjuda på fusion och servera det till någon asiatisk risrätt från kanske Vietnam eller Indonesien? Med sin eleganta kryddning och hetta är ett loureirovin i det närmaste en optimal kombination som passar det mesta.