Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Listán negro

(1)

Listán negro är en blå druvsort främst odlad på Kanarieöarna och särskilt på Teneriffa. Vinerna gjorda på druvan blir mjuka, fruktiga och aromatiska. 

Vad är listán negro?

Listán negro är en blå spansk druvsort fsom används för att göra vin, framförallt på Kanarieöarna.

Vart odlas listán negro?

Den är vanlig på Kanarieöarna, särskilt på ön Teneriffa. Där är den är en tillåten sort i Denominaciones de Origen (DO) viner från Tacoronte-Acentejo, Valle de la Orotava, Ycoden-Daute-Isora och Valle de Güímar. Den är också tillåten i de spanska vinregionerna El Hierro, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote. Det finns mer än 5 000 hektar av druvsorten Listán Negro på Kanarieöarna.

Listán negro i resten av världen

Kanarieöarna, belägna utanför Afrikas kust, var en viktig mellanlandning för fartyg som reste från Spanien till den nya världen. Man tror att druvsorterna listán negro och listán prieto var mycket planterade i regionen Kastilien under 1500-talet. Nybyggare tog med sig vinstockarna till Kanarieöarna och så småningom tog sig listán negro även till de spanska kolonierna i Mexiko och Peru. Därifrån spred sig druvan över hela Nord- och Sydamerika där den utvecklade klonala variationer som blev druvsorter som nu är kända som "mission" i Kalifornien och Mexiko, "país" i Chile och "criolla chica" i Argentina.

Hur smakar viner gjorda på listan negro?

Många vinproducenter på Kanarieöarna föredrar användningen av kolsyra för att producera mjuka, fruktiga, medelfylliga viner som kan vara mycket aromatiska. Under de senaste åren har producenterna även experimenterat med lagring av vinerna på ekfat vilket ger mer struktur till vinerna. Den används ofta i sin ensamhet i Tacoronte-Acentejo men i andra DOs blandas den ofta - vanligtvis med negramoll, tintilla och malvasia rosada. Vissa producenter på Teneriffa gör också ett sött vin på listán negro med druvor som har torkats i solen.