Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jaén

(1)

Upptäck den unika och betydelsefulla druvan Jaén, även känd som cayetana blanca, som spelar en central roll i framställningen av brandy de Jerez från sydvästra Spanien. 

Vad är Jaén?

Jaén är inte bara en stad i Spanien, det är även namnet på en druvsort som för många vinälskare kan vara en väl dold hemlighet. Denna druva är känd för sin förmåga att skapa röda viner med en distinkt karaktär, som ofta imponerar med sin elegans och mångsidighet.

Var odlas Jaén?

Jaén-druvan trivs i klimat där det är varmt på dagen och svalt på natten, vilket gör att den huvudsakligen hittas i regioner som Dão i Portugal. Här får druvan utveckla sin fulla potential, tack vare de optimala växtförhållandena.

Hur tillverkas Jaén?

Tillverkningsprocessen för Jaén-vin följer klassiska metoder. Druvorna skördas, ofta för hand, och vinifieras sedan varsamt för att bevara druvans unika aromer och smaker. Vinmakarna arbetar noggrant för att skapa viner som speglar druvans och regionens karaktär.

Hur smakar jaén?

Viner på jaén-druvan är kända för sin ljusa röda färg och sin fruktiga profil. Smakmässigt kan man förvänta sig toner av röda bär, örter och ibland en aning kryddighet. Vinerna är ofta medelfylliga med en balanserad syra och en behaglig tanninstruktur.

Vilken mat passar till jaén?

Denna druvas mångsidighet gör att den passar till en mängd olika maträtter. Prova till exempel ett glas Jaén till grillat kött, kryddstarka korvar eller till en rustik pastarätt. Druvans fruktiga karaktär och eleganta tanniner kompletterar en mängd olika smaker.

Är det bättre än liknande viner?

Jaén-viner erbjuder en unik upplevelse som kan skilja sig från andra röda viner. De är ofta mindre tanninrika och har en fräschör som kan vara särskilt tilltalande för dem som föredrar ett lättare rött vin. Men att säga att det är bättre än andra viner är en fråga om personlig smak.

Förvaring och lagring av jaén

Jaén-viner är ofta bäst att njuta av relativt unga, för att ta del av deras friska och fruktiga karaktär. Men vissa kan även utvecklas positivt med några års lagring. Förvara vinet på en sval, mörk plats och i en lämplig temperatur för att säkerställa att vinet behåller sin kvalitet.