Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Hondarrabi Zuri

(0)

En spännande liten och gyllene druva från spanska Baskien. Vinerna av Hondarrabi Zuri är oftast lätta och med citrustoner. Druvan lämpar sig ypperligt till skaldjur av alla dess slag.

Hondarrabi Zuri finns inte i många regioner, men för Txakoli-vin är druvan ytterst populär. Viner gjorda på druvan kan utöver citrus även ha aromatiska smaker av äpple, päron och ibland ananas. Vidare har vinerna gjorda på Hondarrabi zuri en relativt låg alkoholprocent.

Kärt barn har många namn

Hondarrabi zuri är en grön druva från Baskien, men har enligt källor sitt ursprung i sydvästra delen av Frankrike. Druvan liknar corbu blanc och crouchen, men trots sitt förmodade ursprung så är det i den spanska delen av Baskien som druvan blivit erkänd. Det är i denna vinregion Hondarrabi zuri odlas i större kvantiteter och vinet benämns Txakoli-vin. Sorten odlas i tre olika D.O (Denominación de Origen, den spanska beteckningen för skyddat ursprung) i Txakoli. Detta medför olika stavningar av druvan i respektive D.O; Hondarribi zuri i D.O Txakoli de Álava och ondarribi zuri i D.O Bizkaiko Txakolina. Druvan tros ha kommit till Spanien genom staden Hondarribia och troligen var det där som de första vinrankorna av sorten planterades.

Små, runda och gyllene druvor

Druvan hondarrabi zuri växer i kompakta, små klasar. Frukterna är små, runda och gyllene till färgen. Detta gör att vinerna som är tillverkade av druvan ofta har en ljusgul färg. Vinerna är i de flesta fall lätta och fräscha, till smaken kan du känna citrustoner, mogen stenfrukt och lätta aromatiska toner. Vidare, så är toner av havssalt vanligt förekommande. Detta gör att vinet passar utmärkt till skaldjur. Hondarrabi Zuri är återkommande i olika blandningar med andra druvor. Lämpliga sorter är exempelvis chardonnay, pinot black, riesling och sauvignon blanc. I de flesta fall är hondarrabi zuri dominerande i blandningen. Vidare, när druvan är som bäst går det att locka fram viner som är väldigt aromatiska och välbalanserade i smaken.