Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grolleau

(4)

Från sydvästra Frankrike till världsherravälde under 1900-talet. Grolleau är en anrik och bejublad röd druva som nästan enbart nyttjas till produktion av roséviner i regionen Loire Valley.

Anrik druva från sydvästra Frankrike

Grolleau är en fransk druva vars namn går att härleda till det franska ordet "grolle", vilket betyder "kråka" och anspelar till druvans mörka toner. Och Grolleau är en säregen röd druva som sannerligen har varit med oss länge. Första dokumenterade odlingen skedde redan under tidigt 1800-tal, i Charente-regionen i sydvästra Frankrike. Numera växer den dock huvudsakligen i landets norra delar, närmare bestämt i vinregionen Loire Valley och primärt i dess officiella appellationer Anjou, Touraine and Saumur. Grolleau upplevde sin storhetstid under 1900-talets andra halva, mycket tack vare att druvan var den primära komponenten i det omåttligt populära rosévinet Rosé d'Anjou.

Rosévin och (nästan) enbart rosévin

Än idag är Grolleau nästan helt begränsat till att producera roseviner med. Åtminstone i ovan nämnda appellationer i Loire Valley, där AOC-regleringarna fastställer att Grolleau inte ens får förekomma som sekundär ingrediens i deras röda viner. Dock tillåter vissa av regionens appellationer att druvan får medverka som blandingrediens i deras mousserande viner. Det finns även en muterad variant av Grolleau-druvan, Grolleau gris, vilken har rosafärgat skinn. Producenterna använder denna druva nästan uteslutande för att producera vita viner i samma region.

En sann konst att odla

Grolleau är kanske inte den mest lämpliga druvan att försöka börja odla som nybörjare. Druvan brukar nämligen blomma ut tidigt på säsongen, vilket innebär att den riskerar att bli frostbiten. Dessutom blir plantans kvistar och grenar normalt synnerligen långväxta och är således sårbara för kraftiga vindar. Med andra ord tarvar odling av Grolleau en odlingsmark i varmt klimat och vindskyddad terräng. Som grädde på moset är Grolleau också extra känsligt för ett flertal druvsjukdomar. Summa summarum, att odla Grolleau är en sann konst.