Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Graciano

(0)

Graciano, den spanska vindruvan som behöver extra kärlek. 

Den blåa graciano druvan ger smakrika produkter men den är svårodlad och behöver därför extra kärlek och omvårdnad för att frodas.

Den här druvan har en intensiv arom som gör den populär bland både vindrickare och vinproducenter. I viner så förstärker man oftast smaken av andra mörka bär som mullbär och björnbär. I Rioja så förstärkes även Graciano med druvor som har sötare smaker som till exempel vanilj och söta kryddor.

Beskrivning

Gracianodruvan blir oftast odlad i områden som inte är för kalla eller för varma. Druvan är därför svårodlad och det är bara med hjälp av envisa vinodlare nu frodas med en stigande popularitet.
Trots att den starka smaken gör gracianodruvan populär hos tillverkare av vin, var de mindre populära hos vinodlarna eftersom många skördar misslyckades. Under 1900-talet så började allt fler vingårdar göra sig av med den svårodlade druvan som ofta möglade, för att istället odla de mer populära Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Idag har druvan dock återkommit och de har sakta men säkert har blivit populära igen. Främst i de länder som har varma och torra klimat.

Odling och miljö

Gracianodruvan blir främst odlad i regionen Rioja Baja, Spanien, där de har en lång tradition av röda viner. De traditionerna är starkt förknippat med Graciano, eftersom de många historiska vingårdarna försörjde sig genom att exportera vin till andra regioner. Med tiden så övergavs traditionerna och Graciano tappade därigenom mark, så att säga. Idag har många nya vinodlare kommit för att ta upp de gamla traditionerna, vilket betyder att de renoverat de gamla vingårdarna. Återigen så har Graciano funnit ett hem i Spanien. Även andra länder har visat intresse för att odla gracianodruvan. Vi ser att den här druvan gör ett framträdande i både det vinälskade Frankrike och i Kalifornien där man även kallar druvan för Xeres.

Viner med Graciano passar till

Gracianovinernas fylliga smak gör att de passar bra till kryddiga rätter från hela världen. Några exempel är chorizo, kinesisk mat och kryddstarka rätter från Spanien.