Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Furmint

(0)

Furmint, en druva med stor variation och intensiva smaker. Torra och kraftfulla viner till fisk och skaldjur. Söta dessertviner med toner av saffran. Furmint är en spännande druva med intressanta kvaliteter.

Söta dessertviner är ett vanligt användningsområde för den gröna druvan Furmint. Numera finns den allt oftare också i torra och kraftfulla viner. Eftersom Furmint tar länge på sig att mogna, fångar druvan upp sin omgivning i smaken, vilket gör den mycket mångsidig.

Områden där Furmint odlas

Furmint blir främst odlad i Ungern och Slovakien. I Ungern är det troligen i Tokaj i den nordöstra delen av landet vi oftast förknippar med druvan. De klassiska söta dessertvinerna som går under namnet Tokaji eller Tokajer, görs nämligen framför allt på just Furmint. Tack vare druvans tålighet hittar du den också i andra slaviska länder, till exempel i Kroatien. Du kan också hitta små odlingar av Furmint i Centraleuropa och till och med i USA.

Mäktiga viner

Tiden från knoppning till skörd är lång. Därför kommer Furmint att innehålla mycket av den region druvan växer i. Det här gör druvan både mångsidig och mäktig. Sockerhalten blir ofta hög och smaken koncentrerad. Vanligen blir dessa druvor använda till fruktiga viner med hög syra. Det är också väldigt vanligt att faktiskt låta ädelröta angripa druvan. På så vis får man fram mer exotiska smaker, vilka påminner om torkade frukter, honung och saffran.
Torra viner som blir tillverkade på Furmint har ofta ett inslag av päron eller lime i smaken. Den höga syra och en viss kryddighet, är också utmärkande egenskaper. Förutom de här spännande egenskaperna och framträdande mineralhalter, har vinerna ofta en något högre alkoholhalt. Det är mycket vin i de här vinerna, helt enkelt.

Användning av Furmint viner

Dessertvinerna gör sig bäst med en riktigt fruktig efterrätt som kan tangera druvans höga syra. Kombinera ett furmintvin med en efterrätt som innehåller hjortron, så får du en riktig klassiker. Grönmögelost är också ett toppval.
Torra viner på Furmint passar bra till fisk- och skaldjursrätter. Gärna med mycket örter, helst kraftiga eller smöriga sådana. Du kan också välja att kombinera ett vin gjort på den här druvan med smakfulla kycklingrätter eller färska grönsaker.