Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Frappato

(0)

Frappato - det snygga vinet från den blå druvan i Sicilien och Siciliens svar på Beaujolais är en intressant och anrik druva. Den inbjuder till nya aromatiska upplevelser för smak och gom.

Letar du efter ett vin som både ses som en prydnad på bordet? Letar du dessutom efter ett vin som ger en smakupplevelse som du sent ska glömma? Då ska du välja ett Frappato till nästa bjudning. Frappato har sitt ursprung i en blå druva som växer på sydligaste Sicilien. Man kan spåra användningen av den ända till 1760-talet. Druvan växer under solens varma strålar och har fått en renässans i och med att vinkännare har fått upp ögonen för italienska, mer anonyma druvor. 
Nytt är att vinproducenter har börjat låta den här intressanta druvan få en mer framträdande roll i experimentella cuvéer. En ännu mer intressant nyhet är när druvan får agera ensam drottning i endruvsviner med enbart Frappato.

Beskrivning av druvan

Frappato är en blå druva med tjockt skala och den växer i relativt avlånga klasar. Fruktköttet har en härligt ljusröd färg och en frisk doft av nypon, röda bär och en något järnhaltig arom med inslag av kalksten. Smaken är ljuvligt syrlig med en smak av röda bär och nypon. Ur aromen växer en smak av kalk och järn och avslutas rent anomalistiskt och ger en oväntad hetta åt vinet.

Vinproduktionen

Vinproducenter odlar dessa druvor i kalkrik lera och skörden sker vanligtvis för hand. I framställningen blir druvan först pressad. Därefter fermenterar vinet i rostfria ståltankar i en vecka. Mot slutet av processen lagras drycken i stora ekfat i tre månaders för att produktionen till sist avslutas med att lagra vinet ytterligare i två månader på butelj.

Serveringsförslag

Ett frappatovin passar perfekt till charkuterier som t ex prosciutto och guanciale. Det har även en ton som bryter av perfekt mot lagrade ostar. Du kan ta fram en butelj Frappato när du vill bjuda på antipasti eller bruschetta med tomater, kapris, sardeller och oliver. 
Låt Frappato bli ditt nya möte med den italienska vinkulturen.