Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Durif-Petite Sirah

(0)

Durif (petite sirah) är en smakrik druva full av tanniner och färg. Lär dig mer om syrah-vinets avlägsna kusin durif ett mycket omtyckt vin i USA och Australien.

Denna lilla men intensivt färgrika druva producerar ett mörkt aromatiskt vin som på senare år har blivit ett alltmer intressant alternativ att ställa på våra matbord.

Doft och Smak

Druvan durif, även kallad petite sirah, är känd för sin djupa färg och viner framställda av denna druva är mörka i färgen, på gränsen till bläckfärgade. De har en relativ syrlighet men med en rundare och fylligare känsla än till exempel syrah-viner. Vinet är av fruktig karaktär med drag av blå och svart frukt såsom plommon och särskilt blåbär. I buketten finns aromer av örter och svartpeppar.

Ursprung

Durif-druvans ursprung går tillbaka till 1880-talet då den Franska botanisten François Durif korsade syrah- och peloursin-druvor. Vissa menar att denna korsning egentligen var ett misstag men som resulterade i en liten nätt druva som först kallades Plant du Rif men som vi idag känner under namnet durif eller petite sirah.

Druvan runt om i världen

Trots att druvan härstammar ifrån Rhônedalen i Frankrike är den idag väldigt sällsynt på franska vingårdar. USA och Australien är ledande producenter av durif-druvan. I Kalifornien är druvan väletablerad och går oftast under namnet petite sirah. Durif odlas även i Israel, Brasilien, Argentina, Chile och Mexiko.

Blender med andra druvor

Durif-druvan blandas ofta med andra druvor för att ge svagare årgångar mer struktur och komplexitet. Om regn eller torka har försvagat till exempel cabernet sauvignon- eller pinot noir-plantan är durif ett vanligt alternativ för att styrka vinet.

Hållbarhet

Viner producerade av durif har en lång hållbarhet. Vinet åldras i genomsnitt i 5-10 år. Rätt lagrad kan vinet hålla i över 20 år.

Durif/Petite Sirah som matvin

Då viner av durif är rikt på tanniner och syra gör de sig extra bra till smakrik mat såsom Indiska rätter, mustiga grytor och kötträtter. Ädelost och getost är även utmärkta partners till durif-viner.