Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cortese

(2)

Cortese - ett italienskt vitt vin med smaker av lime.
Den italienska druvan Cortese är känd för sin smak av lime och sina fruktiga toner. Viner gjorda på druvan passar bra med fisk, skaldjur och basilika.

Druvan Cortese skapar vita fruktiga viner som ofta förknippas med dess toner av lime. Den är odlad i Italien.

Smaken av Cortese

Cortese är ett medelfylligt, vitt vin som främst är känd för sin unika smak. Den är associerad med de krispiga, lime-tonerna som finns i viner från Gavi, Italien. Druvan behåller sin färska smak även när den är odlad i värme, vilket är en unik egenskap. Förutom smaken av lime är Cortese även associerad med smaker av honungsmelon, persika, äpple och mandel samt lätta örter.

Ett italienskt vin

Vinodlare odlar nästan 3 000 hektar Cortese i Italien, varav nästan 90 % finns i Piemonte. Druvan är odlad där sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Den äldsta dokumenterade odlingen av Cortese skedde redan under mitten av 1600-talet. Cortese är även en av Piemontes finaste varianter av vitt vin.
Ungefär 15 % av all världens vinproduktion kommer från Italien. Italien är känt för sin höga kvalitet på vin och sina stora mängder av vinsorter. Italien har möjlighet att upprätthålla denna vinproduktion eftersom de har väldigt bra odlingsförhållande för vin.

Mat som passar med Cortese

Cortese passar bra med smaker från havet. Grillade räkor eller fisk är ett bra exempel på en passande måltid att äta tillsammans med vinet. Vegetariska alternativ är pasta med basilika och pinjenötter eller pesto pasta. Druvan går även bra att dricka bara som den är.

Gör din egen pesto pasta

Att göra sin egen pesto pasta är oerhört enkelt och har många möjligheter. Testa att göra din egen pesto pasta och servera med Cortese!
Genom att mixa basilika, olivolja, pinjenötter, salt, peppar och parmesan skapar du din egen pesto. För ett veganskt alternativ kan du byta ut parmesanen mot cashewnötter, då de har en parmesan-liknande smak. Du kan även blanda i tofu i peston eller servera med kyckling för ett mer proteinrikt alternativ.