Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cinsault

(3)

Cinsault är en druvsort med många namn och många användningsområden. Den fylliga cinsault druvan har många namn och en lång historia från platser runt om i världen.

Cinsault är en druvsort som växer i hela världen. Den kommer ursprungligen från Frankrike men odlas på flera platser i världen. 

Hur smakar cinsault?

Vinproducenter använder den här blå druvan för att ge en starkare och fylligare smak till viner. Den passar också till tillverkning av saft. De har dessutom en stark arom som gör dess användning mer tilltalande. Druvor med svag smak passar däremot ypperligt som utfyllnad i viner och safter. Vinproducenter blandar också in druvan med Syrah, Mourvedre och Grenache, för att skapa rika röd- eller roséviner.

Från Frankrike till kolonierna

Cinsault rankor exporterades från Frankrike till de franska kolonierna som Algeriet, Libanon och Marocko. Cinsault blir sedan 1860 också odlad i Kalifornien, bland annat under namnet ”Black Malvoise”. Druvans tolerans mot hetta gjorde den perfekt för de varmare och torrare kolonierna. Idag så har även andra varma länder som Sydafrika, Nordafrika och Mellanöstern vinodlingar med Cinsault. Även om druvan inte är lika populär i vissa länder längre har den en lång historia. Cinsault blir till exempel odlad i Frankrike sedan flera hundra år tillbaka.

Odlingsmiljö

Cinsault mognar tidigt under skördetiden. Det betyder i sin tur att dessa rankor ger stor avkastning när de får god omvårdnad. Ju fler druvor rankorna ger, desto svagare blir däremot smaken. Rankorna klarar av torr luft men den torra luften ger också ett motstånd mot diverse andra sjukdomar som cinsaultrankorna oftast inte klarar av lika bra som andra rankor. Cinsaults vinranka ruttnar till exempel lätt i kallt och fuktigt klimat, vilket är en av anledningarna till att de är populärast i varma klimat.

Vad passar druvan till?

Beroende på hur cinsaultdruvan används, kan den dessutom ge en mustigare och jordigare smak av till exempel ceder, vilket gör att den passar bäst tillsammans med sötare smaker.