Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Catarratto

(1)

Cataratto är en grön druvsort som odlas på Sicilien och ger ett vin med smakstråk av citron. Känd för det söta vinet Marsala och vita vulkanviner från Etna. Läs om hur druvan samsas med doftande citronlundar och blommande mandelträd.

Det här är den vanligaste gröna druvan på Sicilien. Det beror på att rankan ger stora mängder druvor. Användningsområdet är vita viner, starkvinet Marsala och andra söta viner. Catarratto växer även runt vulkanen Etna ihop med Carricante och Grecanico. Tillsammans ger dessa druvor ett friskt vitt vin med inslag av rökig mineral.

Cataratto odlas på Sicilien

Catarratto är en inhemsk druva på Sicilien. Den täcker nästan 60 procent av öns vinodlingsareal. Sicilien har faktiskt Italiens näst största årsproduktion av vin. Vinodlingsarealen är till och med större än Tysklands och liksom där är det gröna druvor som dominerar på Sicilien.

Druvsort som trivs i kalkrik jord

Ön erbjuder på skiftande förhållanden. I de centrala delarna runt vulkanen Etna består jorden av kalksten, lera och vulkaniska bergarter. Resten av ön domineras istället av kalksten och lera med inslag av krita. De centrala, norra och östra delarna är däremot svalare och får mer nederbörd.

Marsala - en stad och ett dessertvin

Hamnstaden Marsala ligger på Siciliens västra del. Den staden har också gett namn åt ett starkvin där catarratto ingår. För att framställa Marsala tillsätter vinmakarna också en del sprit i vinet. Ett populärt sätt att äta sicilianska mandelkakor, så kallade biscotti, är att doppa dem i ett Marsalavin. Vinet använder italienarna också ofta i och till desserten tiramisù.

Besläktad med Garganega

Olika undersökningar har visat ett nära släktskap mellan Catarratto och Garganega. Detta är en druva ursprungligen från Soave i Venetien. Numera är den emellertid vanlig även på Sicilien.

Hur smakar viner på catarratto?

Viner på catarratto ger ett neutralt vin med en lätt ton av citrus. Om druvan däremot blandas med chardonnay erhålls en mer fruktig upplevelse. Faro och Bianco d'Alcamo är två söta viner där minst 60 procent består av catarratto och resten av druvorna grecanico och trebbiano. Exempel på ett annat vitt vin är Crudo som även innehåller zibibbo vilket är det sicilianska namnet på druvan muscat d'Alexandrie. Vin gjorda på catarratto är utmärkta som aperitif eller till asiatiska rätter som innehåller fisk eller skaldjur.