Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Castelão

(1)

Castelão är en druva som företrädesvis ger viner av hård karaktär.
Castelão är en portugisisk druva som ingår i flera olika typer av vin, som till exempel röda, rosé och även mousserande och portvin. 

Castelão kan växa i olika sorters klimat, något som gör den tacksam att odla. Det kan vara torra områden, såväl som mer fuktiga. Här kan du läsa om de röda och rosévinerna.

Ursprung

Castelão är en druva som ger röda viner och har sitt ursprung i Douro i Portugal. Där finns druvsorten nedtecknad så tidigt som 1531. Med hjälp av modern DNA-teknik framgår att Castelãos är en korsning av Cayetana Blanca och Alfrocheiro. Druvan Castelão var länge den i Portugal mest planterade blå druvan. Så är det inte längre, och det är främst nya vinodlare som inte tar med Castelão i sitt sortiment. Däremot är den fortfarande högst levande i äldre vingårdar.

Namnändring på druvan

Vi i Sverige kanske mest känner till druvan under namnet Periquita. Den senaste lagstiftningen krävde dock en namnändring till Castelão. Som många druvor förekommer Castelão under flera namn, Periquita är det vanligaste då den kommer från en vingård med det namnet. Periquita betyder för övrigt undulat på portugisiska. I andra delar av Portugal är druvan känd under bland annat Bastardo Castico, Bastardo Espanhol och Trincadeira.

Viner

Röda

I torra röda viner förekommer både kraftfulla druvor med en djup blåröd färg och lättare sorter med blekare färg och hög syra. Den hårda karaktären avser de kraftiga röda vinerna som kan vara lite sura med kraftiga tanniner. De är kryddiga och mustiga med fatkaraktär och inslag av röda bär, plommon och vanilj. De finaste Castelão-vinerna kommer från Setubal-halvön utanför Lissabon, där jordmånen är särskilt lämplig för kraftiga och fylliga viner. De lite lättare röda vinerna har fruktig karaktär och passar att dricka när de är unga.

Rosé

Som rosévin är Castelão alltid blandat med andra druvor, till exempel Tinta Roriz och Moscatel. Det ger fruktiga och smakrika viner med inslag av vattenmelon, persika, smultron och blodapelsin. När Castelão blandas med Aragonez resulterar det i ett friskt och bärigt vin inslag av röda bär, blodgrapefrukt och örter.