Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Carricante

(1)

Ett utsökt vin från vulkanen Etna på Sicilien.
Carricante är ett vitt vin och druvan ingår som en betydande del i Etna DOC viner och anses vara bland Italiens bästa viner. 

Druvan Carricante växer gärna på vulkanisk jord längs Etnas sluttningar på runt 1 000 meters höjd. Druvan ger viner en frisk och blommig smak. I Sverige är den tämligen okänd. Druvan mognar sent och växer på öst- och sydsluttningarna av vulkanen. Vinstockarna på den östra sidan växer på något lägre höjd, medan sydsluttningens druvor går över 1 000 meter. Aska från vulkanutbrott faller på vinodlingarna och letar sig ner i jorden, vilket ger Etnas viner deras unika smak. Druvan förekommer också i andra områden på Sicilien och i södra Italien.

Ursprung

Carricante är en naturlig korsning, men det är inte helt klart vilka som är de egentliga ingående ursprungsdruvorna. Det vi vet är att druvan stammar åtminstone från 1700-talet. Vinstockarna är buskformade och är en av de äldsta beskärningsstilarna i världen. De har en kort stam och toppen är något oregelbunden och inte som till exempel Bordeaux:s rena vinrankor.

Vinet

Nästan all vinproduktion ger vita viner. De bästa kommer från Etnas östra sida. Carricante är ofta uppblandad med andra druvor såsom Inzola, Muscat bianco eller Mineral bianca. För att kallas Etna bianco måste minst 60 % Carricante ingå och i Etna bianco superiore 80 %. Etna bianco har en fruktig och blommig smak med hög syra och inslag av citrus, päron, äpplen, ibland persika, örter och mineral, Etna bianco superiore har också smak av blommor, citrus och örter med inslag av syrliga gröna äpplen, ingefära samt en frisk syra. Det finns även mono cépage viner med 100 % Carricante, vilka är strama och örtiga viner med inslag av citron. Den passar bra till fisk och skaldjur. Till exempel grillad vit fisk med citron harmonierar bra med vinet.

I princip är Carricante inte en rödvinsdruva, men den kan förekomma i små mängder i viner från vulkanen. Om du är på Sicilien och tänker införskaffa ett Carricantevin får du se upp, druvan förekommer nämligen under olika namn. Den kan heta Carricanti, men också Catarratto eller Catanese bianco för att nämna några.