Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cariñena

(0)

En druva som finns i många olika viner.
Cariñena är en druva som odlas i norra delen av Spanien. Druvan förkommer ofta i enklare bordsviner och har en intensiv färg med bra syra och strävhet.

Spanien är det land i Europa som har den till ytan största vinodlingen. I norra delen, närmare bestämt i Aragón blir bland annat en röd druva som heter Caiñena odlad. Aragón sträcker sig från bergskedjan Pyreneerna till Ebroflodens slättland. Här råder kontinentalt klimat med långa varma somrar och kalla vintrar. Ett perfekt klimat för vindodling helt enkelt.

Druva med flera namn

Kärt barn har många namn sägs det och druvan Cariñena har flera olika namn beroende på i vilket land den odlas. Det heter Carignano i Italaline, Carignan i Frankrike och Carignane i USA. 1932 blev Cariñena ett officiellt vindistrikt och sedan dess produceras flera olika viner där.
Druvan är produktiv men råkar tyvärr ofta ut för mjöldagg. Däremot blommar den sent och klarar sig därför bra mot kyla. Liksom Garnacha druvan trivs Cariñena i varmt klimat och du hittar den i flera av Spaniens främsta viner, ofta tillsammans med just Garnacha.

Oftast i sällskap med andra druvor

Cariñena förekommer sällan som ensam druva i ett vin eftersom den behöver bli blandad med andra druvsorter. Förutom att den passar bra ihop med Garnacha, är också Tempranillo ett gott alternativ. Du hittar ofta Cariñena i enklare i bordsviner men kan även ses i mer komplexa viner av högre kvalitet om den blir blandad med, till exempel, Cabernet sauvignon eller Syrah.

Vinernas karaktär

När du köper viner framställda med Cariñena får du moderna viner med fruktig karaktär. Vinerna är välgjorda och med ett bra värde för pengarna. Vinerna är intensiva i färg och har en bra syra och strävhet. Dessutom har de relativt låg alkoholhalt och du kan känna smak av torkade tranbär, hallon, lakrits och kryddor. Gillar du druvor som Zinfandel och Merlot bör du kolla upp Cariñena. Vinerna är inte så bittra och har mindre tanniner än till exempel Cabernetviner.