Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cannonau

(3)

En druvsort som används i Sardiniens mest framstående vin.
Cannonau är druvsorten i många välkända röda viner från Sardinien, med ryktet av att innehålla antioxidanter med hälsofrämjande egenskaper. 

Cannonaudruvan är en av Sardiniens viktigaste druvor. Bland annat använder de sardinska producenterna druvan för att producera några av öns fylliga, djupt färgade röda viner som innehåller mycket tanniner. På senare år har druvans antioxidanter ryktas innehålla hälsofrämjande egenskaper och har kopplats till den sardiska befolkningens ovanligt långa livslängd. I vilket fall som helst finns det både röda och roséviner tillverkade av druvsorten där samtliga har sina distinkta karaktärsdrag.

Cannonaudruvan blir odlad på Sardinen

Druvsorten växer bäst i varma och torra klimat och främst odlade på öns östra del. Vilket omfattar platser såsom Bari Sardo, Orosei och bergiga inlandet runt provinserna Cagliari, Nuoro och Ogliastra. Varav de tre sistnämnda är kända för att producera vin utav en högre kvalitet.

Vilka typer av viner tillverkas av Cannonau?

De röda vinerna är betecknade antingen classico eller rosso beroende på deras andel av Cannonau. Varav de förstnämnda har en något högre alkoholhalt. Utöver detta har vissa tilläggsbeteckningen riserva. Vilket innebär att vinet har en alkoholhalt på minst 12,5% och är lagrad i över två år, varav tolv månader i ett ekfat. Därutöver finns det rosato, vilket är rosévin som är producerat av Cannonau di Sardegna.

Karaktärsdrag för Cannonau-viner

Röda viner av Cannonau har vanligtvis en styrka som är lätt till medel och blir bra vid lagring. I synnerhet ger den smaker av blommor, tranbär, mogna bär och vita kryddor. Å ena sidan är vinet relativt torrt och innehåller mycket tanniner. På grund av det är syran låg och alkoholhalten ligger lite högre. Utöver detta finns viner som innehåller en blandning av Cannonaudruvan och andra druvsorter, med en något fylligare, fruktigare smak och mindre tanniner. Rosévinerna har en fyllig rosa färg och har toner av tropiska frukter och friska citrusfrukter.

Vad passar vinet till?

Vinerna är väldigt mångsidiga när det gäller matkombinationer. Bland annat passar den perfekt till italienska rätter eller måltider från Medelhavet, till exempel rökt pancetta, fårost, grillade grönskar, tapas och pizza.