Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Callet

(0)

Callet, ett ess bland de mallorquinska druvsorterna!
Det är få som förknippar semesterön Mallorca med vinodling vilket också är varför druvan Callet är en okänd juvel bland de spanska druvsorterna.

Beskrivning

Callet är en blå druvsort med en mystisk historia. Ryktet säger att druvan är importerad från fastlandet och att det är ett barn till Fogoneu och möjligen halvsyskon till Manto Negro och nog borde det ligga ett uns av sanning i ryktet eftersom på svenska betyder Callet 'svart'. Sannolikt är det en korsning mellan Fogoneu och den utdöda druvsorten Cas Concos.
De bästa calletvinerna tillverkas traditionellt kring Felanitx, i vinområdet Pla & Llevant DO men i takt med att druvan har blivit alltmer populär hittar man idag tillverkning på flera ställen runt om på Mallorca.

Karaktär

Callet är en druvsort som mognar sent på säsongen. Dess karaktär är kraftfullt, bra tanninstruktur och en elegans med aromatiska toner av bland annat viol och lakrits.
Druvsorten är en jämförelsevis mörk sort, med tunt skal och växer i stora klasar. Vinerna får därför ofta en låg alkoholhalt med mjuka tanniner. Kännetecken som rustik elegans, frisk fräschör, arom av röda bär och hallon karaktäriserar vinet. För att ge det en mer intressant struktur och komplexitet blandar man ofta Callet med andra druvsorter. Både inhemska druvor och internationella bidrar till ökad stringens och förfinad struktur. Vanliga kombinationer görs tillsammans med Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Serveringsförslag

Ett calletvin har en mycket låg sulfitnivå och vinner mycket på att du luftar det åtminstone en halvtimme innan du ska servera det. Med fördel serverar du den vid en temperatur av 16-18 grader. Ett calletvin fungerar utmärkt att servera till maträtt som lamm, både ugnsrostat, helstekt eller grillat, anka, vilt eller en god, lagrad get-eller fårost.
Vidauba Ca'n Vetla från Plà i Llevant, Mallorca, Spanien är ett endruvsvin gjort på Callet. Ett kryddigt och mustigt rött vin med låg sockerhalt och 12,5% alkoholhalt. Varför inte bjuda till en mallorquinsk afton och servera det till en Arroz brut, smutsigt ris, vilket är en lokal rätt med ris, kanin, kyckling, fläskkött och sniglar?