Den röda druvan Cabernet Eidos är en korsning mellan den mäkta populära druvan Cabernet Sauvignon och druvblandningen Kozma 20-3. Redan 2002 framställdes Cabernet Eidos för första gången, då av vinmakare Simone Diego Castellarin, Guido Cipriani och Gabriele Di Gaspero i Italien.
Cabernet Sauvignon är en liten druva med ett tjockt skal som gör den mycket tålig och därmed tacksam och förhållandevis lätt att odla. Smakprofilen är mycket aromatisk med inslag av svarta vinbär, mocka, tobak, grön paprika, läder.
Blandningen Kozma 20-3 är en korsning mellan Sremski Karlovci 77 4-5 (Kunbarát med Gewurztraminer) och den ungerska druvsorten Bianca. Kozma 20-3 fick sitt namn från vinmakaren Pál Kozma som blev först med att framställa druvblandningen.
Kozma 20-3 är resistent mot svampsjukdomar och frost, goda egenskaper som gör den extra populär vid förädling av nya PIWI-druvor. Av denna anledning har den kommit att bli en utmärkt korsnings-partner i bland annat nykomlingen Cabernet Eidos.