Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Brunello

(0)

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino ”Den lilla svarta”, Toscanas stoltaste druva som konkurrera med de prestigefulla vinerna från storebror Chianti Classico.

Brunello di Montalcino ligger beläget i det vackra och böljande Italienska Toscana.

Brunello di Montalcino, är ett av de torraste distrikten i området och vinrankorna växer på terrasserade sluttningarna intill staden Montalcino, som ligger ca 3 mil från Sienna.

Druvan

För att ett vin ska få bära klassificeringen DOCG Brunello di Montalcino krävs det att vinet består av 100 % Sangiovese, som i Brunello di Montalcino heter Brunello, vilket är en klon på Sangiovese. Denna klon är mindre till storleken, har ett tjockare skal, den är mörkare i färgen, samt är kraftfullare i den mörka fruktprofilen på smaken. 

Lagringstid

 

Brunello di Montalcino:s viner måste ha en lagringstid på ett minimum av 4 år, varav två av dessa år måste vara på ekfat (i den moderna stilen på vinet gärna i en del ny ek) och resterande tid vilar vinet på flaska innan det får släppas ut på marknaden. För att Brunello ska få benämnas som Brunello di Montalcino DOCG Riserva, är det hela 5 års lagringskrav som gäller innan det får släppas.

Historien om Brunello di Montalcino

 På 1870- talet förenades Italiens regioner och skapade ett land, och det var även vid den tiden som soldaten Biondi- Santi återvände hem, till Montalcino från Garibaldikampanjerna. 

Anledningen till sin återvändo,  var för att hjälpa sina släktingar att bedriva samt föra vingården Fattoria del Greppo framåt. 

Det var även där han utvecklade och förfinade vinmakningstekniken som vi än idag känner igen stilen på Brunello di Montalcino:s viner. Det var dock inte endast i Montalcino som Biondi Santi revolutionerade vinmakningen, utan även hela Toscana. Såklart har utvecklingen gått framåt sedan dess, då kunskapen kring vinmakning ständigt går framåt, men man är noga med att bevara det som är signifikativt för Brunello di Montalcino vilket bland annat är just att det endast är tillåtet att använda druvan Sangiovese i vinerna.  

Eftersom Brunello di Montalcino, som tidigare nämnt, är en klon på Sangiovese så blir vinerna väldigt olika från sina grannar i både färg och smak jämförelsevis med till exempel Chianti. Detta gör att vinerna är än mer koncentrerade, stramare och syrafriskare från Brunello di Montalcino, därav kräver Brunello den långa lagringstiden. Brunello Di Montalcino är även extremt bra viner för vidare lagring och kan ligga i upp till 30 år för att utvecklas och mogna. 

Smaken på vinet

Smakprofilen på Brunello di Montalcino viner förklaras allt som oftast med stor fyllighet och med smakaromer som läder, tobak, mörka bär såsom mogna körsbär och plommon, florala inslag av violblom och timjan, steniga mineraler, tanniner med varierad intensitet och storlek beroende på åldern på vinet och med en lång frisk syra. 

Passande mat 

Passande mat till Brunello di Montalcino, är precis som vinet med fokus kraftfullhet som till exempel en långkokt oxkind som fått bada i vin i några dygn adderat en fyllig potatispuré, gärna med lite färsk hyvlad tryffel på toppen och med en kraftfull och fyllig rödvinssås.