Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Brachetto

(1)

Brachetto druvan är till sin färg röd och producerar lätta och mycket aromatiska viner med distinkta toner av jordgubbar. 

Brachetto-druvans odlingsplater

Brachetto är en italiensk druvsort som italienare odlar i regionen Piemonte i nordvästra Italien, främst i området Monferrato. Det är mest i provinserna Asti och Alessandria mellan floderna Bormida och Belbo som odlingen sker, men även i olika delar av provinsen Cuneo. Brachetto druvan är även känd som Borgogna i kommunen Canelli. Det röda vinet Brachetto d'Acqui Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) är den mest kända vinet härifrån och tillverkningen ger både stilla och mousserande viner. Brachetto druvan blandar de ytterligare ibland med andra druvsorter och till exempel i Ruché-baserade Ruché di Castagnole Monferrato DOC finns 10 % brachetto druvor.

Smaken i viner gjorda på brachetto-druvan

Av druvan Brachetto får vi lätta och mycket aromatiska viner med smak av jordgubbar, smultron, hallon och körsbär. I vinet bör finnas en italiensk blommig örtighet därtill även en klar syrlighet. En produkt är dessutom ett mousserande vin med söta toner som liknar Lambrusco och kallas ibland för en ljusröd ekvivalent av Muscato d´Asti. Viner av brachetto druvan ger ett vin med låg alkoholprocent, cirka 5 %, men är mycket aromatisk.
Viner gjorda med brachetto druvan passar bra till olika chokladdesserter.

Växtplats

Brachetto druvan har mycket gamla anor och sägs vara liktydig med druvan vinum axquense från romartiden. Odlingen sker högt uppe i bergen, på 300 meter höjd över havet, i sand- och kalkrik jord. Den kalla luften och temperaturskillnaden på dag och natt gör druvan mycket aromatisk. I själva verket plockar odlarna druvorna för hand. Druvan är mycket känslig för olika virus och den mognar väldigt tidigt men ger rätt så låg skörd. Brachetto druvan är inte alltför vanlig, däremot är den en sällsynt kuriositet.
Det vetenskapliga namnet på druvan är Brachetto del Piemonte, men man använder även Brachetto d`Aqui för denna druva.