Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bobal

(4)

Viner gjorda på druvan Bobal har tidigare främst varit enklare vardagsviner. Kvalitetsmedvetna odlare har nu börjat utveckla tillverkningen till finare viner.

Det är en blå druva vilken också är Spaniens tredje mest planterade druvsort. Ordet bobal kommer från latinets bovale som betyder tjurhuvud. Druvorna är konformade, lite oregelbundna och sitter tätt tillsammans och kan därför påminna om formen på ett tjurhuvud. En association som är begriplig med tanke på de så typiska spanska tjurfäktningarna. Bobal är en lokal druva som odlas i sydöstra Spanien, i områdena runt Valencia. Den växer huvudsakligen i Utiel-Requena DO, där upp till 90 % av vingårdarnas stockar bestå av Bobal.

Det är en tålig druva eftersom den har haft århundraden på sig att bli anpassad till området. Den klarar extrema väderförhållanden och har ett växtsätt som täcker jorden så att fukten kan bli kvar. Druvan finns dokumenterad i regionen redan på 1400-talet. Trots, eller kanske just därför, att den växer på en ytterst begränsad plats i världen, har den många namn. Du kan stöta på den i andra skepnader såsom till exempel valenciana, requena, bobos, eller tinto de requena.

Vinet

Viner gjorda på bobal för tankarna till röda blandviner och enkla roséviner. På senare år däremot, har vinmakarna fått upp ögonen för att höja kvaliteten på vinet. De använder gamla stockar med lägre skördeuttag, något som medfört en mer koncentrerad smak. För att ytterligare förfina smaken, låter några odlare bobal-stockarna växa på lite högre höjd upp mot 800 meter över havet. Det ger saftiga viner med behaglig syra och strävhet. Färgen är djupt blåröd och normalt har vinerna en stark färg.

Smaken på bobal-vinerna är fruktig och smakrik med inslag av mörka frukter och bär, såsom plommon, blåbär, körsbär. Där finns också örter, viol och lakrits. Fortfarande är det mer lätta än kraftiga viner, så de kommer mest till sin rätt serverade vid 14-16 grader. Viner av bra kvalitet går utmärkt att lagra.

De här vinerna passar ypperligt till maträtter som har en mustig och kraftig smak, exempelvis vitlöksmarinerade lammkotletter med potatissallad som görs av olivolja, vinäger, färskpotatis, rödlök och timjan.