Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Blauer Zweigelt

(0)

Den blåa druvan Blauer Zweigelt kommer ursprungligen från Österrike där Friedrich Zweigelt år 1922 utfördes ett korsningsexperiment med de båda druvsorterna Sankt Laurent och Blaufränkisch. Som en följd av detta experiment har vi idag den härliga intensivt färgade Blauer Zweigelt-druvan. Även känd under namnen Zweigelt, Zweigeltrebe och Rotburger medans namnet Blauer Zweigelt är officiellt använt sedan 1978.

Regioner där druvan finns

Druvan som ursprungligen kommer ifrån Österrike växer främst på vinodlingar i Weinviertel, Neusiedlersee och Kamptal och är den mest populära druvsorten för röda viner bland Österrikare. Druvan är lätt att odla vilket således gör den till ett uppskattat val bland vinodlare. Sedan 2010 förekommer druvan också i Belgien samt Polen och på andra sidan Atlanten, i kanadensiska Ontario och British Columbia. Sedan 2014 blir den också odlad på ett fåtal Amerikanska vingårdar runt Washington D.C.

Druvan finns idag även utbredd över den europeiska kontinenten i många spännande vinregioner i Slovakien, där druvan förekommer i de flesta vinregioner samt i Tjeckien, där druvan är den tredje mest förekommande röda druvan.

Doft & Smak

Blauer Zweigelt druvan är mörkblå i färgen, på gränsen till svart och den ger ett härligt och fylligt mörkt vin som passar till mat eller i sin enkelhet i sociala sammanhang. Från Sankt Laurent-druvan får Blauer Zweigelt sin robusthet medans Blufränkisch-druvan i sin tur bidrar till den oemotståndliga färgen. Druvans finish är sammetslen och elegant. Dess karaktär är fyllig och fruktig med en tydlig körsbärssmak. Vinkännare kan även finna smaker av björnbär, jordgubb och kanske skymtar man en hint av vanilj, muskot eller kanel.

Passar till

Servera vinet med fördel vid cirka 16-18 grader till rätter av mörkt kött, vilt, och ost. I synnerhet hårda ostar såsom Gouda och Parmesan gör sig extra bra som partner.